2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az óvodások még nem félnek a békáktól

Nagy a sikert aratott az egri óvodások körében a Bükki Nemzeti Park békanapja. A Nemzeti Park dolgozói a Felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató és Látogatóközpontban láttak vendégül több mint húsz óvodást 2011. június 16-án. Az 5-6 éves gyerekek a védett barnavarangy, az erdei béka és a leveli béka életmódjával, szaporodásával és vándorlásával ismerkedtek meg játékos formában.

A Bükki Nemzeti Park azt várja az akciótól, hogy a gyerek jobban megismerjék a Bükk élővilágát, így évek múlva felnőttként jobban védjék a természeti környezetet különös tekintettel a védett állatokra. Nem titkolt célja volt az akciónak, hogy az óvodások szüleik, nagyszüleik körében is mondják el hallottakat, látottakat, így közvetlenül is hatással legyenek a felnőttek magatartására.
Természetes élőhelyükön, az Oldalvölgyi-tavaknál figyelhette meg a védett barna varangyokat, az erdei békákat valamint a leveli békákat mintegy két tucat egri óvodás. A gyerekek körében néhány termetes barna varangy valamint a növényzetben kiválóan elrejtőző, zöldes színű, kistermetű levelibéka aratta a legnagyobb sikert.
A Nemzeti Park természetvédelmi őrei a kétéltűek természetes élőhelyén több tucat imitált békákat helyeztek el, melyeket a megkeresve a gyerekek játékos formában tehettek további ismeretekre a békák életmódjáról és vándorlásáról. Különösen fontosnak ítélték az utóbbi ismeretek elsajátítását a nemzeti park dogozói annak tudatában, hogy korábban évente több száz béka esett áldozatul a gépjárműforgalomnak a szaporodási időszakban. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egy Európai Uniós pályázat keretében Felsőtárkányban és Bogácson több helyen épített olyan béka alagutat, melyet használva az állatok biztonságosan juthatnak el közelíthetik meg a nyári szaporodó helyüket.
Az óvodások nemcsak a vizes élőhelyükön ismerkedtek meg a védett állatokkal, hanem papírból maguk is hajtogattak békákat, melyekkel később ugróversenyt rendeztek.
A gyerekek számára rendezett békanapot rajzverseny zárta. A legjobb alkotásokat a Bükki Nemzeti Park díjazásban részesíti.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek