2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A Jobbik ellenzi a büntetőeljárási garanciák drasztikus megkurtítását

Kilenc módosító javaslatot nyújtott be pénteken Gaudi-Nagy Tamás a Jobbik országgyűlési képviselője annak érdekében, hogy a büntetőeljárási törvényt módosítani kívánó, kormánytöbbségi bizottsági tagok szavazatával előterjesztett törvényjavaslat ne kurtítsa meg drasztikusan az eljárási garanciákat.

 

A Jobbik a rend pártja ás támogatja a politikusbűnözés felszámolását, követeli az elszámoltatást, de  a tisztességes eljárás szabályait, a védelemhez való jogot sértő, a jogállami elvekkel, nemzetközi jogi előírásokkal és magyar jogi hagyományokkal is ellentétes, ilyen alkotmányellenes megoldásokat nem támogat. A módosító javaslatok azt célozzák, hogy ne foszthassák meg a gyanúsítottat  a tervezett 48 óráig védőjétől, ráadásul úgy, hogy ki is lehessen hallgatni védő jelenléte nélkül. Elfogadhatatlan a jelenleg 72 órás tartamú bűnügyi őrizet 5 napra emelése is. Szeretné elérni a jogvédő-képviselő azt is, hogy az előzetes letartóztatással kapcsolatos indítvány alapjául szolgáló bizonyítékokat a gyanúsított és védője megismerhesse. A kiemelt jelentőségű ügyek közé javasolja viszont emelni az emberölést is, mert fontos érdek fűződik ahhoz, hogy az általánostól eltérően sokkal gyorsabban folyjon az eljárás az életellenes cselekmények ügyeiben, de természetesen megfelelő eljárási garanciákkal.

Elgondolkodtató, hogy a jelentősen visszametszett eljárási garanciákkal lefolytatni kívánt kiemelt jelentőségű ügyek körét Cser-Palkovics András fideszes képviselő módosító indítványa kibővíteni javasolja többek között a terrorcselekménnyel. Ez illeszkedik abba a világszerte terjedő aggasztó tendenciába, amelyben a „háború a terror” ellen jegyében terroristának kiáltanak ki olyanokat, akik nem azok és erre hivatkozva emberi jogaikat felfüggesztik. Ez alapján tette lehetővé a FIDESZ-KDNP tavaly azt, hogy terrorizmussal összefüggésbe hozott személyeket bírói engedély nélkül megfigyelhessék.

A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai rendszerben számos magyar ember tapasztalhatta meg azt, hogy cselekvő hazafisága miatt politikavezérelt büntetőeljárást indítottak és folytattak le ellene, amelyben nem érvényesültek az eljárási garanciák, mint például a védelemhez fűződő jog. Az ilyen és ehhez hasonló jogsértésekről az Országgyűlés emberi jogi bizottsága tavaly decemberben jelentést is elfogadott, amelyet Gaudi-Nagy Tamás készített. Ilyen még jelenleg is zajló koncepciós jellegű eljárás a már két éve már törvényes indok és törvényes vád nélkül előzetesben tartott ellenzéki vezető személyiség, Budaházy György és 16 társa elleni ügy, amelyben  a nyomozás és a tárgyalás során is számos súlyos törvénysértést követtek el, a vád mára gyakorlatilag összeomlott, nincs hitelt érdemlő bizonyíték a Hunnia Mozgalom vádolt tagjai ellen. Ezzel a szemlélettel és gyakorlattal szakítani kell és törvényes úton mindent meg kell tennie a kormánynak annak érdekében, hogy az elmúlt 8 év nemzetellenes pusztításaiért, jogsértéseiért felelős valódi bűnösök végre elszámoltatásra kerüljenek.

Az Országgyűlés nem nyújthat segédkezet ahhoz, hogy terrorizmus vagy fehérgalléros bűnözés elleni harc címén lehetőség nyíljon arra, hogy a nemzeti önrendelkezésért küzdő vagy saját jogaiért kiálló emberek kiszolgáltatott, jogfosztott helyzetbe kerüljenek olyan szerveknek, amelyek ráadásul még mindig nem tisztultak meg azoktól, akik részesei voltak az elmúlt évek jogsértéseinek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …