2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Történelmi siker az LMS hungaroringi hétvégéjén

Történelmi siker az LMS hungaroringi hétvégéjén

Hatalmas meglepetéssel ért véget a Le Mans széria negyedik, utolsó előtti versenye. Az izgalmakkal teli, éjszakába nyúló futamon a már szombaton is első rajtkockát szerző LMP2-es Strakka Racing nyert, míg a favorit Oreca Peugeot komoly gondokkal küzdve kénytelen volt beérni a 31. hellyel.

/A hazai küldöttség: Michelisz Norbert és Walter Csaba/

Hatalmas meglepetéssel ért véget a Le Mans széria negyedik, utolsó előtti versenye. Az izgalmakkal teli, éjszakába nyúló futamon a már szombaton is első rajtkockát szerző LMP2-es Strakka Racing nyert, míg a favorit Oreca Peugeot komoly gondokkal küzdve kénytelen volt beérni a 31. hellyel.

Bár a kvalifikáció után nagy volt az öröm a Nick Leventis, Danny Watts, Jonny Kane trió vezette csapatnál, azt az ég világon senki nem gondolta komolyan, hogy a vasárnapi hat órás viadalon a jóval nagyobb sebességre képes LMP1-es kategória összes autóját maguk mögött tudhatják. A rajt ugyan nem sikerült túl jól a britek számára, hisz a két Rebellion, valamint a negyedik pozícióból két helyet is javító, Sarrazin vezette Oreca Peugeot is eléjük került, végül a P1-es csapatok rengeteg technikai problémáját kihasználva mégis simán zsebelték be a győzelmet. A hosszú távú versenysorozatban így ez volt az első alkalom, hogy egy kisebb kategóriás autó szelje át elsőként a célvonalat, ráadásul a legjobb LMP1-es alakulat, a Mansell fiúkkal induló Ginetta is mindössze a hetedik hely megszerzésére volt képes!

A GT1 kategóriában a Gabriele Gardel, Patrice Goueslard, Fernando Rees hármas Saleenje gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt, így könnyedén győzedelmeskedett.
A legnagyobb érdeklődéssel kísért GT2-esek mezőnyében az előzetes elvárásoknak megfelelően hatalmas küzdelem folyt a pályán. A Ferrari fölényt hozó edzések után a  bajnoki címért hajtó Alesi-Fisichella-Vilander trió ugyan több mint féltávig vezette a versenyt, de az egyik körözés egy szerencsétlen koccanással és pördüléssel végződött, így a fő rivális Porsche ölébe hullott az első hely. Mivel Alesiék végül csak kategória negyedikként zártak, a Marc Lieb-Richard Lietz párostól az évadzáró silverstonei futamon már aligha vehető el a végső győzelem.

Magyar szempontból sem telt unalmasan a hétvége, hisz a Lamborghini Trófea Kupába vendégként beugró Michelisz Norbert a második futamon majdnem dobogóra állhatott a kisszámú hazai közönség előtt. A Túraautó Világbajnokság magyar sztárját és olasz csapattársát, Giorgio Sannát mindössze az egyik boxkiállás során kigyulladó féktárcsa fosztotta meg egy szenzációs eredménytől. Végül kiderült, hogy igen sokba – talán a győzelembe – került a hiba, hisz Norbi 35 másodperces kényszerű várakozás után indulhatott csak vissza a pályára, sorozatos leggyorsabb köreivel azonban 21 másodpercre csökkentette hátrányát a versenyt megnyerő Marc Hayek-Peter Kox duóval szemben.

A Le Mans Széria hungaroringi versenyének összesített végeredménye

1.    Leventis–Watts–Kane (Acura ARX 01C) – Strakka Racing
2. Amaral–Pla (Ginetta Zytek 09S) – ASM
3. Lahaye–Nicolet (Pescarolo Judd) – OAK Racing
4. Erdos–Newton–Collins (Lola HPD) – RML
5. Ojjeh–Ebbesvik–Greaves (Ginetta Zytek 09S) – Bruichladdich
6. Pirri-Cioci-Perazzini (Lola B09-Judd) – Racing Box
7. Mansell-Mansell (Ginetta Zytek 09s) – Beechdean Mansell
8. Prost–Jani (Lola B10/60-Judd) – Rebellion
9. Moreau-Hein (Pescarolo Judd) – OAK Racing
10. Lietz–Lieb (Porsche 997 RSR) – Felbermayr
11. Kirkaldy–Mullen (Ferrari F430) – CRS
12. Pilet–Narac (Porsche 997 RSR) – IMSA
13. Alesi–Fisichella–Vilander (Ferrari F430) – AF Corse
14. Barba Lopez-Parente (Ferrari F430) – AF Corse
15. Bell–Turner (Aston Martin Vantage) – JMW
.
.
21. Gardel–Goueslard–Rees (Saleen S7R) – Larbre
31. Panis–Lapierre–Sarrazin (Peugeot 908 HDI) – ORECA

Farkas Lívia

 


 

A favorit Oreca csapat nem tudott nyerni a Hungaroringen (Panis, Lapierre, Sarrazin)

Ferrari F430 GT

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

7. Bringa Piknik
2024 májusában ismét tokaji bringa-túra, ezúttal bővítve. 2024-ben hetedik alkalommal is elstartol a Bringa Piknik. Lesznek kisebb-nagyobb változta…

További cikkek