2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Madridban képviselhették a magyar triatlont

Madridban képviselhették a magyar triatlont

A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) küldöttségét Lehmann Tibor szakmai alelnök vezette a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) XXIX. Kongresszusára.

A nemrégiben Madridban megrendezett négy napos rendezvény programjában kerekasztal beszélgetések, bizottsági és kontinentális szövetségi találkozók szerepeltek, de tisztújításra is sor került.
A honi sportági szövetség képviseletében  – Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője mellett – Szabó Zita főtitkár és dr. Varga Béla a szervezet technikai bizottságának elnöke is jelen volt a szakmai fórumon. A magyar „kontingenst” gyarapította a  hivatalból az eseményen résztvevő ITU-alkalmazottak közül Csovelyák Zita sportágfejlesztési vezető, valamint az egyaránt tiszaújvárosi  Márkus Gergely sportigazgató és Nagy Alpár, a Technikai Bizottság tagja.
Az MTSZ küldöttségének két jelöltje volt az ITU különböző bizottságába,  akik mindketten be is kerültek: a tiszaújvárosi dr. Gályász András a Orvosi és anti-dopping-, dr. Varga Béla pedig a Technikai Bizottság tagja lett. Velük együtt három magyar bizottsági taggal büszkélkedhetünk, hiszen korábban Tóth Tamást (Budaörsi TKE) a Versenyző Bizottságba választották be. Érdekesség, hogy minden felsorolt magyar résztvevőnek van tiszaújvárosi kötődése, „előélete”. A városban élők mellett Szabó Zita és Tóth Tamás sikeres világkupa-indulóként, Csovelyák Zita a Triatlon Nagyhét szállás-transzfer reszortosaként, dr. Varga Béla pedig valamennyi Tisza-parti világkupa és nemzetközi verseny vezető bírójaként szerzett elévülhetetlen érdemeket.
–    A négy évente rendezendő  esemény nagyszabású volt – tudtuk meg hazaérkezését követően Lehmann Tibortól. – Bizottsági ülésekkel kezdtünk, majd kontinentális egyeztetésekkel  folytattuk. Például nekünk európaiaknak panel-üléseket rendeztek olyan témákban, mint a versenyrendszer kérdései, stratégiája, egyéb rendezői szervezetekkel való kapcsolattartás, együttműködés. Az összes európai küldött részére a Renato Bertrandi vezette kontinentális szövetség külön ülést is szervezett. Délutánonként az ITU kongresszust érintő témákban számoltak be a bizottságok munkájáról. A záró napra csak a szavazás maradt, mely az alapszabály aktualizálásán kívül a tisztújításról szólt. A tagság megerősítette az elnöki pozícióban a spanyol Marisol Casado asszonyt, akit éppen nyolc évvel ezelőtt, ott Madridban választottak meg a sportág világszervezeti vezetőjének. A gála vacsorát díjátadóval kötötték egybe, melynek legnagyobb  „sztárja” Thomas Bach , Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke volt, aki nagyon elismerősen beszélt a triatlonról, annak dinamikus fejlődéséről, és persze szót ejtett a soron következő 2020-as tokiói olimpiáról is. A triatlon „Hall of fame” (hallhatatlanok) táborához Carol Montgomery (Kanada), Loretta Harrop (Ausztrália), Bred Bevan (Ausztrália) és Bevan Docherty (Új-Zéland) csatlakozhatott a gálán. Az egyik legrangosabb elismerést jelentő Michel Ginoux-díjat, melyet elsőként dr. Márkus Gábor, a tiszaújvárosi triatlon megteremtője, a világkupa és a Nagyhét megálmodója vehetett át, a kanadai  Sheila O’Kelly érdemelte ki. A kongresszuson szó esett az ITU által 2017. februárjában, Budapesten megrendezendő I. Versenyszervezői Konferenciáról, mely a Magyar Triatlon Szövetség közreműködésével jön létre.

Fotó:Szabó Zita (balról), Lehmann Tibor és dr. Varga Béla az ITU madridi kongresszusán képviselte a magyar szövetséget.
(Fotó: Magánarchívum)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek