2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Vissza a Tudorok világába

A díjnyertes angol szerző Philippa Gregory, a történelmi témájú romantikus regények méltán népszerű írója.

Mindazok, akik már találkoztak műveivel tudják, hogy Gregory előszeretettel választja a Tudor-korszakot regényei alapjául. E szerző specialitása, hogy a valós történelmi tényeket felhasználva, és azokat egy kis fantáziával megfűszerezve, lebilincselő regényeket ír, melyek hitelesen ábrázolják az adott kor jellegzetességeit. A makrancos királyné című regénye A Tudorok sorozat legújabb magyarul megjelent kötete, melyben VIII. Henrik utolsó feleségének, Parr Katalinnak ismerhetjük meg a történetét.

Tizenötödik század, Anglia. Az öregedő VIII. Henrik miután már öt feleséget ,,elfogyasztott”, egy fiatal nőt szemel ki következő hitvesének, aki nem más mint Parr Katalin. Az özvegy Katalin hiába szereti Thomas Seymourt, és a roppant nagy korkülönbség miatt hiába lehetne akár Henrik lánya, kénytelen behódolni a király akaratának és hozzámegy feleségül. Így válik a zsarnok király utolsó feleségévé, akinek habár sikerül elcsitítania az udvari viszonyokat, egyesítenie a családot, kénytelen ráébredni, hogy nincs teljesen biztonságban a király oldalán…

Az olvasók az intelligens és művelt Katalin mellett a már koros, zsarnok, igénytelen, egyszóval visszataszító Henriket ismerhetik meg egy mozgalmas regény keretében. Mindazoknak, akik tisztában vannak a történelem alakulásával, valószínűleg nagy meglepetéseket nem tartogat Gregory regénye, ám sok minden más miatt is érdemes lehet elolvasni azt. A szerző elképesztő hiteles leírást ad a Tudorok világáról, így olvasóként alaposan megismerhetjük, hogy milyen volt akkor Angliában élni, valamint számos olyan részletet tudhatunk meg, melyeket a történelemkönyvek nem írnak le.

Katalin erős egyéniség, megnyerő karakter, aki nem fél hangot adni véleményének. Gregory Henriket egy meglehetősen ellentmondásos, alapvetően negatív karakterként ábrázolja. Nyomon követhetjük a két szereplő között fokozatosan növekvő feszültséget, amely részben abból fakad, hogy Katalin nem cselekedhet saját belátása szerint, hiszen mindig a király érdekeit és óhajait kell szem előtt tartania.

Gregory regényeivel egyszerre üthetünk két legyet egy csapásra, hiszen amellett, hogy növeljük történelmi ismereteinket, színvonalasan szórakozhatunk. A makrancos királynét bátran vegyék kezükbe a történelmi regények, a Tudor-korszak és a Philippa Gregory rajongók. VIII. Henrik uralkodásáról már több regényt írt Gregory (köztük a megfilmesített A másik Boleyn lányt), így jó hír, hogy mindazok, akik kedvelték azokat, újra betekintést nyerhetnek a történelem e különleges korszakába.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek