2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Hogyan alakult ki a methodozás története?

Hogyan alakult ki a methodozás története?

Milyen fő mérföldkövek mentén alakult a methodozás története az elmúlt évek, illetve évtizedek során? Honnan ered egyáltalán a rendkívül eredményes módszer, és minek tudható be a vele kapcsolatos állandó innováció?

A cikkben nemcsak ezekről az érdekességekről lesz szó. Egyúttal ki fogunk térni azokra a döntő jelentőséggel bíró szempontokra is, amelyeket célszerű figyelembe venni, és gyakorlatba ültetni az eredményesség érdekében. Vágjunk is bele a téma közepébe!

Helyileg honnan is alakult ki a methodozás története?

Minden bizonnyal kevesen tudják, hogy a módszer valódi őshazája Bulgária. Márpedig az alapok onnan gyökereznek. Ezzel együtt az angol horgászoknak is elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a technika mára ilyen látványos mértékben fejlődött.

Elég csak megnézni a TackleBait.hu horgász webáruház method kosarainak elképesztő kínálatát. Ahhoz, hogy erre a szintre el tudjunk jutni, elengedhetetlen volt, hogy a műfaj képviselői tovább fejlesszék az 1.0-ás verziót.

Bulgária után tehát az Egyesült Királyság volt a method feeder horgászat bölcsője. Majd szinte globálisan következtek a versenyhorgászok, onnan pedig a folyamatos innováció egyre inkább ágazott szerteszét.

Mi a methodozás sikerének három alapvető pillére?

Az egyik kétségtelenül a megfelelő helyválasztás. Ez a technika arról szól, hogy koncentráltan történik a peca, vagyis nem egy komolyabb alapozással igyekszünk csalogatni a halat. Ehelyett meg kell találni, hogy a pontyok vagy a keszegfélék hol tartózkodnak.

Szintén kulcsfontosságú pillér a felhasznált etetőanyag minősége és állaga. Számít a beltartalom, az aromák milyensége és aránya, emellett pedig a bekeverés, majd pedig a rostálás is döntő jelentőséggel bír.

Harmadik faktorként és nem utolsósorban a végszerelék tudatos összeállítására kell még nagy gondot fordítani. Lényeges elem a method kosár, amihez egy legfeljebb 8-10 centiméter hosszúságú horogelőkét javasolt rögzíteni.

Mit taníthat még nekünk horgászoknak a methodozás története?

Azt, hogy ne üljünk le csak úgy a vízparton, hanem informálódjunk a mederviszonyokról és a halak tartózkodási helyéről. Miközben az etetőanyagot keverjük be, egy-egy pillantást vessünk a vízfelületre, mert a célhalak sokszor elárulják magukat.

Minél inkább homogén, ugyanakkor jól tapadó etetőanyaggal célszerű megoldani a horgászatot. A cél nem más, minthogy vízbe érkezés után a kosár tartalma egyből bontani kezdjen, és képezzen egyfajta terülj-terülj asztalkámat a meder alsó rétegeiben.

Amint sikerült horog közelébe csalni a pontyot, az amurt, a kárászt vagy a keszeget, már csak a megfelelő csalétket kell megtalálni. Utóbbi lehet akár kisebb vagy nagyobb pellet vagy wafter csali piros, sárga, narancs, fehér vagy többek között fekete színben is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…