2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Közel 40 ezer euró útja

Egy ismeretlen csaló egy vidéki cég ügyvezetőjének nevét felhasználva megtévesztő levelet küldött a kft. pénzügyi vezetőjének, aki teljesítette a kért utalást. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen.

A csalók közös ismérve, hogy módszereik tárháza kifogyhatatlan, ötleteik minden elképzelést felülmúlnak, és olyan helyeken is megjelennek, ahol korábban nem is számítottunk rájuk.

Megtörtént eset

Csalás miatt folytat nyomozást az Edelényi Rendőrkapitányság ismeretlen elkövetővel szemben. E-mail érkezett 2023. június 16-án egy vidéki cég pénzügyi vezetőjéhez. A levelet a csaló a tulajdonos nevében írta, amelyben utasította az ügyintézőjét, hogy a vállalkozás számlájáról utaljon el közel 40 ezer eurót egy külföldi bankszámlaszámra. A pénzügyes a kérést teljesítette, és csak ezután derült ki, hogy csalás áldozataivá váltak.

Az említett social engineering típusú csalás napjaink egyik jellemző elkövetési módszere, amikor is cégek vezető tisztségviselőinek az e-mail-címével élnek vissza a bűnözők. Az elkövetők a társaság első számú vezetőjének nevében e-mailben vagy telefonon próbálják meg utalásra rábírni az alkalmazottakat. A célszámlák többnyire külföldiek, és sokszoros továbbutalással nehezítik meg az ügy felderítését.

A pénzügyi asszisztens észlelte a téves tranzakciót, bejelentést tett a rendőrségen, és kezdeményezte bankjuknál a pénzvisszahívást, így a kft. visszakapta az elutalt összeget, a nyomozás pedig jelenleg is folyik.

Hogyan kerülheti el, hogy csalók áldozatává váljon?

A lényeges, különösen pénzügyi tartalmú munkáltatói kérések, utasítások esetében az utalás előtt mindig szükséges az ismert belső információs csatornákon a vezető, pénzügyi felelős megkeresése és a visszaellenőrzés!
Amennyiben áldozattá vált, azonnal, késedelem nélkül értesítse számlavezető bankját, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat a https://kiberpajzs.hu/ linken olvashatnak az online csalásokról.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek