2024. 03. 4. hétfő

Kázmér
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Közel 3,5 milliárd forintos újabb fejlesztésbe kezd a MATE

Közel 3,5 milliárd forintos újabb fejlesztésbe kezd a MATE

3,352 milliárd forint európai uniós támogatással korszerűsíti gyakorlati oktatást szolgáló épületeit a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A gödöllői, szarvasi, keszthelyi és kaposvári épületekben infrastrukturális, energiahatékonysági és informatikai fejlesztések valósulnak meg, amellyel az egyetem európai szinten is még inkább versenyképes lehet.

Nagy szükség volt arra, hogy a MATE megalakulásával a magyar agrár-felsőoktatás felzárkózzon ahhoz a technológiai és fejlődési dinamizmushoz, amely az agrárágazatot napjainkban jellemzi” – mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a projekt nyitó sajtótájékoztatóján Gödöllőn.

Mint hozzátette, az oktatás-kutatás erősítése mellett azonban arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy a legnagyobb földrajzi kiterjedéssel és a legtöbb saját földterülettel bíró egyetemen energiahatékonysági és informatikai fejlesztések is megvalósuljanak, amelyhez kiemelt segítséget jelent az Európai Unió vissza nem térítendő 3,352 milliárd forintos támogatása.

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke hangsúlyozta, a magyar innovációs rendszer központi szereplője a magyar egyetemi hálózat. Az elmúlt években elnyert támogatások azt mutatják, hogy e téren a MATE kiemelten teljesít, ráadásul élen jár azokban az újonnan kötött együttműködési rendszerekben is, mint amilyen a Nemzeti Laboratóriumok hálózata. Mindezek azért rendkívül fontosak, mert a jövőt elsősorban a kifelé mutatott erő határozza meg – emelte ki.

Az RRF-2.1.2-21-2022-00027 azonosítószámú projekt támogatásával négy telephelyen összesen több mint 3.200 m2 felületnyi nyílászáró újul meg, emellett több mint 6.600 m2-en végzik el a tető- és homlokzati hőszigetelést, amely mintegy 38 családi ház teljes külső hőszigetelésének feleltethető meg. Emellett összesen 79,5 kWp teljesítményű napelemes rendszer kerül telepítésre a MATE épületeiben.

A fejlesztések részeként a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúra jelentős megújítására is sor kerül, hiszen a 21. század elvárásainak megfelelő, hibrid oktatásra alkalmas termeket is létrehoznak.

Az RRF-2.1.2-21-2022-00027 azonosítószámú projekt befejezése 2026. április végére várható.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Szombat hajnalban kigyulladt egy százhúsz négyzetméteres családi ház egyik szobája, valamint a tetőszerkezete Halmajon, a Széchenyi úton. Az encsi …

További cikkek

Hadüzenet összefogással
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2023 nyarán alakított munkacsoportot az illegális dohánykereskedelemmel szemben. A legújabb intézkedés részeként a …