2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Közel 3,5 milliárd forintos újabb fejlesztésbe kezd a MATE

Közel 3,5 milliárd forintos újabb fejlesztésbe kezd a MATE

3,352 milliárd forint európai uniós támogatással korszerűsíti gyakorlati oktatást szolgáló épületeit a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A gödöllői, szarvasi, keszthelyi és kaposvári épületekben infrastrukturális, energiahatékonysági és informatikai fejlesztések valósulnak meg, amellyel az egyetem európai szinten is még inkább versenyképes lehet.

Nagy szükség volt arra, hogy a MATE megalakulásával a magyar agrár-felsőoktatás felzárkózzon ahhoz a technológiai és fejlődési dinamizmushoz, amely az agrárágazatot napjainkban jellemzi” – mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a projekt nyitó sajtótájékoztatóján Gödöllőn.

Mint hozzátette, az oktatás-kutatás erősítése mellett azonban arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy a legnagyobb földrajzi kiterjedéssel és a legtöbb saját földterülettel bíró egyetemen energiahatékonysági és informatikai fejlesztések is megvalósuljanak, amelyhez kiemelt segítséget jelent az Európai Unió vissza nem térítendő 3,352 milliárd forintos támogatása.

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke hangsúlyozta, a magyar innovációs rendszer központi szereplője a magyar egyetemi hálózat. Az elmúlt években elnyert támogatások azt mutatják, hogy e téren a MATE kiemelten teljesít, ráadásul élen jár azokban az újonnan kötött együttműködési rendszerekben is, mint amilyen a Nemzeti Laboratóriumok hálózata. Mindezek azért rendkívül fontosak, mert a jövőt elsősorban a kifelé mutatott erő határozza meg – emelte ki.

Az RRF-2.1.2-21-2022-00027 azonosítószámú projekt támogatásával négy telephelyen összesen több mint 3.200 m2 felületnyi nyílászáró újul meg, emellett több mint 6.600 m2-en végzik el a tető- és homlokzati hőszigetelést, amely mintegy 38 családi ház teljes külső hőszigetelésének feleltethető meg. Emellett összesen 79,5 kWp teljesítményű napelemes rendszer kerül telepítésre a MATE épületeiben.

A fejlesztések részeként a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúra jelentős megújítására is sor kerül, hiszen a 21. század elvárásainak megfelelő, hibrid oktatásra alkalmas termeket is létrehoznak.

Az RRF-2.1.2-21-2022-00027 azonosítószámú projekt befejezése 2026. április végére várható.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…