2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
Több jogszabály módosul júliusban

Több jogszabály módosul júliusban

Több jogszabály módosul júliusbanAz államnak is késedelmi kamatot kell fizetnie, ha késve fizet, a rászorultakat nem lehet kikapcsolni a gázellátásból, csak kamattámogatás jár az arra jogosult lakásvásárlóknak – egyebek mellett ezek a szabályok lépnek hatályba július első napján.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt májusban módosította a parlament, eszerint július 1-jén kikerül a törvényből a 13. havi nyugdíj, az eredetileg szeptember 1-jére időzített nyugdíjkorrekciót pedig jövő év első napjára tolták a jogalkotók. A Polgári törvénykönyv úgy módosul, hogy az állam által vállalt fizetések esetén az állam nem köthet ki a maga késedelme esetén kamatmentességet, sőt a törvényesnél alacsonyabb kamatot sem.
 
Az új szabályt a július 1. után kötött szerződésekre kell alkalmazni.

Az áprilisban módosított hegyközségi törvény megengedi, hogy július 1-jétől a hegyközségi szervezet – tagjainak szolgáltatásokkal való ellátása céljából, vagy más gazdasági tevékenységet is igénylő feladata ellátása érdekében – nonprofit gazdasági társaságot alapíthasson.

Csak rendszámmal (hatósági jelzéssel) lehet közlekedni július 1-jétől azokkal a quadokkal – négykerekű segédmotoros kerékpárokkal – is, amelyeket a tulajdonosaik idén április 1. előtt vettek használatba.

A földgázellátásról szóló törvény – szintén július 1-jei hatállyal – kimondja, hogy a lakossági fogyasztók köréből a védendő fogyasztók – a szociálisan rászorulók vagy fogyatékkal élők tartoznak e csoportba – megkülönböztetett bánásmódban és kedvezményekben részesülnek. Elsősorban részletfizetést és fizetési haladékot, valamint előre fizető mérőt kaphatnak. A védendő fogyasztót fizetési késedelem vagy nem fizetés esetén sem lehet a földgázellátásból kikapcsolni.

Az új lakásfinanszírozási kormányrendelet – amely csak a fiatalokat és a többgyerekeseket támogatja – október 1-jén lép hatályba, azonban kimondja azt is, hogy a kamattámogatás a július 1. után vásárolt új lakások után – az ekkortól kötött adásvételi szerződések – is jár.

A kormány rendeletben meghatározott keresetkiegészítést ad július 1-jétől a költségvetési szervek alkalmazottainak. A kiegészítés a havi bér egytizenketted része 131 ezer forintig, majd folyamatosan csökken havi 149 ezer forintig, ha ennél több a havi teljes illetmény, akkor nem jár a kereset kiegészítés.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…