2024. 05. 3. péntek

Tímea, Irma
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Metil-alkohol-mérgezés – Pálinka tanács: a szennyezett szeszesital nem pálinka

Metil-alkohol-mérgezés – Pálinka tanács: a szennyezett szeszesital nem pálinka

A Csehországban történt metil-alkohol-mérgezéssel kapcsolatban a Pálinka Nemzeti Tanács arra hívja a figyelmet, hogy a mérgezést okozó szeszesital nem pálinka. A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében rögzíti, hogy a „pálinka”, „törkölypálinka” fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg. Eszerint a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
A pálinka 2004-ben kapta meg a név kizárólagos – magyar – használatát, azaz közösségi földrajzi árujelző oltalomban részesült. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban csak a Magyarország területén – az említett alapanyagokból és módon – készített párlatot lehet pálinkának nevezni.
A Pálinka Nemzeti Tanács hangsúlyozza azt is, hogy a Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között kerülnek előállításra, fogyasztásuk biztonságos.
Csehországban az elmúlt napokban több halálos áldozatot követelt az egyelőre ismeretlen helyszínen előállított, metil-alkohollal szennyezett szeszesital. MTI

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek