2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Szűkös időbeosztás – Online tanulás

A tanulásnak életstílussá kell válnia

A tudásnak, mint erőforrásnak vitathatatlan szerepe van a gazdasági növekedésben és ez a szerep a jövőben várhatóan még fontosabbá válik. A Lifelong Learning, vagyis az élethosszon át tartó tanulás elmélete az elmúlt évtizedekben, a társadalmi-gazdasági változások eredményeképpen egyre inkább előtérbe került. A szakemberek azt mondják, ahhoz, hogy eredményesek lehessünk a munkaerőpiacon, a tanulásnak életstílussá kell válnia.

A tanulás a humán tőke fejlesztésének alappillére lett. A tudás alapú társadalomban várhatóan egyre inkább csak a magasan képzett, fejlett tanulási képességekkel rendelkező és tanulni kész munkaerő lehet versenyképes. A munka és a tanulás azonban nehezen egyeztethető össze az emberek szűkös időbeosztása miatt. Erre a problémára nyújthatnak megoldást a napjainkban egyre népszerűbb alternatív oktatási formák, melyek segítségével mindenki a saját igényeire szabva szerezheti meg a kívánt tudást. Az e-learning oktatási forma segítségével egy számítógép és egy internetkapcsolat segítségével otthonunkban, saját időbeosztásunk szerint dolgozhatjuk fel a tananyagot.

A Kanadai Statisztikai Hivatal hazánkkal együtt 11 nemzet lakosságának kompetenciáit vizsgálta meg az elmúlt években. A nemzetközi összehasonlító vizsgálat eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra a szakemberek. Az Adult Literacy and Lifeskills Survey felmérés egyebek között vizsgálta az információs és kommunikációs technológiai készséget is a 16-65 éves korosztály körében.

Az, hogy a felmérésbe bekerült az “információs és kommunikációs technológia”, azt jelzi, hogy a munkaerőpiacon a legegyszerűbb munkakörök kivételével immár elengedhetetlenné vált a számítógépes technológia használatának ismerete. A számítógép és az Internet használata az oktatásban sem új keletű.

Révai András, az LSI Oktatási Park oktatási és tartalomszolgáltatási igazgatója elmondta, az információs és kommunikációs technológiák gyors fejlődésével és az eszköztár rohamos bővülésével az oktatási szektorban is folyamatosan jelentkeznek az új, egyre fejlettebb termékek. Az e-learning egy hazánkban új, de igen hatékony tanulási eljárás. „Ez az oktatási forma még gyermekcipőben jár, de már ma is több mint kísérleti oktatási módszer. Előnye a rugalmasság, elérhetőség, kényelem, saját időbeosztás szerinti előrehaladás a tananyagban. Több mint 25 éve működő oktatóközpontunkban a tanulási folyamat szereplőinek igényeit figyelembe véve fejlesztjük e-learning tananyagainkat, ezzel is lehetővé téve az élethelyzethez igazított képzést.” – fogalmazott az igazgató.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…