2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Nem hivatalos bizottsági látogatás Magyarországon

Az Európai Bizottság szolgálatai, szorosan együttműködve a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel, június 7-9. között látogatást tettek Budapesten, hogy nem hivatalos megbeszéléseket folytassanak a soron következő kormánnyal. A látogatás során megállapítást nyert, hogy a hatóságok 2010 vonatkozásában elkötelezettek a korábbi megállapodással összhangban álló, a GDP 3,8%-ában rögzített államháztartási hiánycél mellett, továbbá szükség esetén szándékukban áll korrekciós intézkedések bevezetése is. A következő felülvizsgálat július elejére végére várható, ennek keretében részletekbe menően kerül sor hivatalos tárgyalásokra a szóban forgó intézkedésekre és egyéb szakpolitikai lépésekre vonatkozóan.

„Roppant örömömre szolgál, hogy a hatóságok egyrészt a túlzott hiány esetén követendő eljárás kapcsán a Tanács ajánlását figyelembe véve, valamint a fizetési mérleghez nyújtott uniós támogatás vonatkozásában született megállapodást szem előtt tartva kötelezték el magukat az államháztartási hiánycél mellett, másrészt hogy szükség esetén készek korrekciós intézkedések bevezetésére.” – nyilatkozta Olli Rehn biztos. „Meggyőződésem, hogy ez a lehető legjobb stratégia, ha biztosítani kívánjuk, hogy a magyar gazdaság továbbra is fenntartható pályán maradjon.”

A nem hivatalos látogatás során áttekintették a gazdasági helyzetet és megbeszéléseket tartottak a kormány 2010-es és hosszú távú szakpolitikai elképzeléseiről. A hatóságok 2010-re vonatkozó, a GDP 3,8%–ára rúgó államháztartási hiánycél melletti elkötelezettsége – ami összhangban áll az EU és az IMF által támogatott program megállapodásaival – kedvező fogadtatást váltott ki, akárcsak a hatóságok szándéka, miszerint megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a célokat elérjék. A következő felülvizsgálat július elejére várható, ennek keretében részletekbe menően kerül sor hivatalos tárgyalásokra a szóban forgó intézkedésekre és a programra vonatkozóan. Az egyeztetések során kitérnek azokra a további intézkedésekre, melyek révén biztosítható, hogy a kötelezettségvállalásoknak megfelelően 2011-ben a hiány a GDP 3%-a alá csökkenjen, valamint hogy a magyar gazdaság fenntartható pályán maradjon.

A Bizottság szolgálatai továbbra is figyelemmel kísérik a magyarországi helyzetet, nem csupán a középtávú uniós segítség szempontjából, hanem a Stabilitási és Növekedési Paktum értelmében a rendszeres uniós költségvetési felügyelet révén is.

Magyarországnak eddig a fizetési mérleg javítását célzó 6,5 milliárd euró uniós kölcsön három részletét folyósították: 2008. december 9-én és 2009. március 26-án két-két milliárd eurót, 2009. július 6-án pedig további 1,5 milliárd eurót. Az előző felülvizsgálatok befejeztével 2009 novemberében és 2010 februárjában a kedvezőbb finanszírozási feltételeknek köszönhetően Magyarország nem tartott igényt az EU illetve az IMF támogatására. Az EU-támogatás kinnlevő összege (legfeljebb 1 milliárd euró) továbbra is lehívható, és szükség esetén, a szakpolitikai feltételeknek megfelelően, kifizethető. Az EU-támogatást kétéves periódusra nyújtják, az időszak 2010. november 3-án jár le.

A Bizottság részéről a szakmai felülvizsgálatot Matthias Mors, a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (ECFIN) megbízott igazgatója és Barbara Kauffmann, az ECFIN Magyarországgal foglalkozó csoportjának vezetője irányította.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek