2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Megelőző program, összefogás

Megelőző program, összefogás

Lassan levonulóban van megyénkben minden idők legnagyobb árhulláma, amely egyszerre jelentkezett a Hernádon, a Sajón és a Bódván, elöntve több tucat települést, lakhatatlanná téve sok-sok házat. Ódor Ferenc árvizeket megelőző program készítését szorgalmazza, a megyei önkormányzat továbbra is várja az árvízkárosultaknak felajánlott adományokat.

Dr. Ódor Ferenc a tegnapi nap folyamán is tucatnyi települést keresett fel, beszélt az emberekkel, polgármesterekkel, szakértőkkel együtt próbálták, próbálják felmérni, melyik településen mire van szükség, mi nyújthat segítséget a bajban. A Megyei Önkormányzat Adományvonalat (Segélyvonalat) működtet, ahova várja a felajánlásokat, amelyeket csak megfelelő szintű koordináció után juttat el a települési önkormányzatokra, az ott lakóknak. – A szolidaritás szép példája minden adományozás és az a számos jó szándékú megkeresés, amely a megyei önkormányzathoz is érkezik. Érkezik pénzbeli felajánlástól kezdve a ruhán át élelmiszerekig nagyon sok minden. Munkatársaim tegnap is, ma is, éjszaka és nappal egyaránt viszik ki ezeket oda, ahol szükség van az adományokra. A pénzadományokat is folyamatosan utaljuk az önkormányzatoknak, akik helyben tudják, kinek mekkora kára keletkezett, hol mekkora a baj és próbálnak segíteni. A történések tanulságai alapján olyan programot is készíteni kell, megyei szinten is, amely a megelőzésben segít.

Közben folyamatosan csökken a gátakon dolgozók száma, jelenleg 5500-an lehetnek, akik védekezési munkálatokat látnak el, főleg a megye déli részére koncentrálva. Sok helyen most már a szivattyúk dolgoznak, próbálják elvezetni a vizet az utcákból, kertekből. A kárfelmérés, a statikusi vizsgálatok is folyamatosan zajlanak.

A tegnapi nap folyamán önkéntesekkel közösen 700 db segélycsomagot osztott ki a borsodi árvízkárosult családok számára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Dr. Lévai Anikó – Orbán Viktor miniszterelnök felesége – és a Segélyszervezet igazgatója, Lehel László. A délután folyamán Tolcsvára és Erődhorvátiba további élelmiszer, tisztító és fertőtlenítő egységcsomagokat is eljuttatott a Segélyszervezet. Azok a családok részesültek itt támogatásban, akik visszaköltözhettek házukba, így az átadott áruk nagy segítséget jelentenek ingatlanjaik kitakarításában.
Az árvízkárosultak részére összegyűjtött 1,7 millió forintos adományt adott át szintén a tegnapi nap folyamán Boldván Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Farkas Flórián, országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke és Demeter Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei országgyűlési képviselő. A helyi polgármestertől azt kérte Balog Zoltán: különösen figyeljenek arra, hogy az összeg elosztása ne erősítse a feszültséget romák és nem romák között, épp ezért fontos, hogy abból mind a romák mind pedig a nem romák részesülhessenek. A Polgári Magyarországért Alapítvány 1,7 millió forintos adományát a május 30-án megrendezett kötcsei találkozón, az árvízkárosultak megsegítésére gyűjtötték össze magánemberek hozzájárulásából.
Lévai Anikó adományt visz     Az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját sokan segítik. Lévai Anikó mellett Koncz Ferenc, megyei közgyűlési alelnök     Lévai Anikó és Ódor Ferenc

Az összeg átadását követő megbeszélésen és helyszíni bejáráson – melyen részt vett Ódor Ferenc is – elhangzott, hogy a boldvai cigánytelepet az elmúlt években nyolcszor öntötte el a víz. Hiszen a telep – mint sok helyen máshol ugyancsak – árterületre épült. Balog Zoltán hangsúlyozta: épp ezért arra fognak törekedni, hogy ezeken a veszélyeztetett területeken vagy oldják meg a gátak védelmét, vagy pedig a telepek kerüljenek át biztonságos helyre. Mint mondta, át kell gondolni azt is, hogy a jövőben kizárólag a vízügyi igazgatóságok engedélyével lehessen építési engedélyeket kapni.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a lakhelyek újjáépítésénél – amelyet mihamarabb meg szeretnének kezdeni – olyan közmunka programokat kívánnak elindítani, amelyek segítségével a romák maguk is részt vesznek majd saját házaik újjáépítésében, rendbetételében, ezzel is javítva életkörülményeiket.
Az Észak-Magyarország napilap kérdésére, miszerint a rendőrszakszervezet jelezte, hogy sok helyen nem volt megfelelő ellátása a rendőröknek úgy reagált: sok helyen megfordultam, de nem láttam éhező rendőröket. A napilap másik kérdése Káli Sándornak, Miskolc polgármesterének parlamenti, az etnikai feszültségek kialakulását említő hozzászólására vonatkozott, melyre Balog Zoltán válaszul elmondta, az árvízi helyzet önmagában is sok feszültség forrása, nem ért egyet azzal, hogy felelős pozícióban lévő emberek ily módon minősítenek, hiszen ez a kijelentés önmagában is generálhat feszültséget.

Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője cáfolta a fosztogatásról szóló híreket: az árvízzel elöntött illetve kitelepített településeken a rendőrség jelenléte állandó és nagyon erős, a kizárólag rendfenntartói állomány létszáma ezeken a területeken sokszorosa az egyébként megszokottnak.

Az árvízkárosultak részére összegyűjtött 1,7 millió forintos adományt adott át szerdán Boldván Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Farkas Flórián, országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke és Demeter Zoltán, B.A.Z. megyei országgyűlési képviselő. A helyi polgármestertől azt kérte Balog Zoltán: különösen figyeljenek arra, hogy az összeg elosztása ne erősítse a feszültséget romák és nem romák között, épp ezért fontos, hogy abból mind a romák mind pedig a nem romák részesülhessenek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…