2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Igazságtalanok és súlyos következményekkel járnak az újabb megszorítások

Az ÉSZT és tagszervezetei szerint elhibázottak azok a kormányzati döntések, melyek következében a magyar társadalom és polgárai érdekében dolgozó munkavállalókat újabb megszorítások sújthatják. E döntések azonban nemcsak e terület munkavállalóit sújtják, hanem problémát okoznak mindazon állampolgároknak és intézményeknek, akiknek szükségük van az oktatási, egészségügyi, kulturális, szociális, közrendvédelmi, igazgatási, stb. közszolgáltatásokra.

A közzétett módosítástervezetek megvalósítása olyan társadalmi feszültségeket gerjeszthetnek, melyeknek éppen az elkerülése lenne az ésszerű cél.

Az egykulcsos, 16 %-os jövedelemadó bevezetése igazságtalan a kiskeresetűek, így a közszféra munkavállalóinak jelentős része számára. A magas keresetűeknek, a gazdagoknak viszont kedvez, de ők a közszféra munkavállalói között elenyésző kisebbségben vannak. A minimálbér megadóztatásának terve ugyancsak az alacsony keresetű közszolgálati dolgozók tömegeit hozná a jelenleginél is hátrányosabb helyzetbe.

A bértömeggazdálkodás bevezetése a bértömeg csökkentésével együtt a költségvetési forrásokból működő közintézményeknél, így az iskoláknál, az egyetemeknél, a kutatóintézeteknél, az egészségügyi- és szociális intézményeknél, az egészség- és nyugdíjbiztosításnál valamint a hivataloknál jelentős keresetcsökkentést és akár százezres létszámcsökkentést is okozhat.

Sajnálatos, hogy a mindenkori kormányzati politika szinte kizárólag a közszféra munkavállalóinak sanyargatásában látja a financiális problémák megoldásának lehetőségét. Az előző kormány elvette a 13. havi illetményt, a mostani bérbefagyasztás akár további, a 11-12. havi illetmények elvételét is jelentheti a közszolgálatban. Ez nemcsak a munkavállalók napi megélhetését nehezíti, hanem lehetetlenné teheti hiteleik visszafizetését is, ami gazdasági érdekeket veszélyeztethet.

A kormány eddig semmilyen párbeszédet nem folytatott a szociális partnerekkel. Előzetes egyeztetés nélkül, a munkavállalók képviselői tiltakozása ellenére fogadtatta el a Parlamenttel a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is.

A közszolgálati szakszervezetek nem csupán tagjaik, hanem a közszolgáltatásokat igénybevevő adófizető polgárok érdekében is kérik a társadalom segítségét! Van más, a szakszervezetek részéről hosszú ideje szorgalmazott megoldás is a gazdasági, költségvetési gondjaink orvoslására. Például a korrupció elleni küzdelem összehangolása, jogi szabályozása és a törvény következetes, kivételek nélküli érvényesítése, az adófizetők táborának bővítése, a foglalkoztatás élénkítése, a fekete-szürke gazdaság és munkáltatás lehetőségének és gyakorlatának megszüntetése, ezáltal az adó- és járulékfizetők számának, az adóbevételeknek a növelése. Továbbá a társadalmi tudás, műveltség növelése révén a munkaerő-piaci versenyképesség jobbítása.

Felszólítjuk a kormányt a tervezett intézkedések átgondolására, a szociális párbeszéd intézményrendszerének keretében megállapodásra törekvő érdekegyeztető tárgyalások mielőbbi elkezdésére.

ÉSZT

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek