2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Digitális média díjat nyert egy roma élettörténeteket bemutató, uniós társfinanszírozással létrejött projekt

Digitális média díjat nyert egy roma élettörténeteket bemutató, uniós társfinanszírozással létrejött projekt

Az amerikai Hivatásos Újságírók Szövetségének rangos díjában részesült egy uniós társfinanszírozással készült projekt, amelynek célja a romákra vonatkozó sztereotípiák ellensúlyozása. A “Colorful but Colorblind” elnevezésű projekt keretében roma és nem roma újságírók közreműködésével 25 rövidfilmből álló sorozat jött létre, amely Közép- és Kelet-Európában élő roma közösségek történeteit meséli el.

A cél az volt, hogy ösztönözzék a fő vonalhoz tartozó médiában a roma kérdések árnyaltabb bemutatását és a roma újságírók nagyobb részvételét. A projekt emellett a kultúrák közti párbeszéd és az újságírók közötti kölcsönös megértés erősítésére is törekedett. Ezt a projektet választották győztesnek a kiváló újságírói teljesítményért járó Sigma Delta Chi-díj „Digitális média – prezentáció (független)” kategóriájában.

„Büszke vagyok arra, hogy az Atlanti-óceán túlsó partján is elismerést arat egy uniós társfinanszírozással készült projekt, amely a romákkal szembeni évszázados előítéletekkel fordul szembe. Ez bizonyság arról, hogy a romák társadalmi és gazdasági integrációja érdekében az Európai Unió által tanúsított egyedülálló erőfeszítés és elkötelezettség eredményeket hoz” – nyilatkozta Viviane Reading alelnök, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos. A romák Európa-szerte aktív szerepet játszanak a társadalmi és kulturális életben, és örömmel látom, hogy a „Colorful but Colorblind” projekt tanúságot tesz közreműködésükről.”

Az Európában élő romák többségének továbbra is szegénységgel, társadalmi kirekesztéssel és megkülönböztetéssel kell megbirkóznia, a pénzügyi és gazdasági válságot követően pedig tovább nehezedik helyzetük. A gondokat súlyosbíthatják a közösségeikre vonatkozó sztereotípiák, amelyeket a média nem eléggé kiegyensúlyozott híradásai is tovább erősíthetnek. A „Colourful but Colourblind” projekt célja az volt, hogy segítsen ellensúlyozni a romaellenes sztereotípiákat, kreatív multimédiális megoldásokat alkalmazva a kisebbségi kérdések bemutatásában. A projekt 50 roma és nem roma újságíró együttes munkáját tette lehetővé, akiknek felkészítését a multimédiás narratívák szakértői által nyújtott képzések szolgálták.

A projekt Bulgáriára, a Cseh Köztársaságra, Magyarországra, Romániára és Szlovákiára irányult – ezek az országok mind jelentős roma népességgel rendelkeznek. A projekt számára 303 040 eurós társfinanszírozást biztosított az Európai Unió Alapvető jogok és uniós állampolgárság programja.

Előzmények

Az Európában élő 10-12 millió roma számára nehézségeket okoz a hátrányos megkülönböztetés, a kirekesztettség és jogaik megtagadása, miközben a romák kiaknázatlan képességeinek elherdálása a kormányok számára bevételkiesésel és temelékenységcsökkenéssel jár. A romák fokozottabb gazdasági és társadalmi integrációja sürgető feladat tehát, azonban a kirekesztés szerteágazó okainak kezelése valamennyi szintet átfogó, hatékony és összehangolt fellépést igényel.

Számos olyan terület van, ahol szükséges a romák integrációjának javítása – például oktatás, foglalkoztatás, egészségügy és lakhatás –, ám ezek elsősorban nemzeti vagy regionális hatáskörbe tartoznak. Az Unió azonban fontos szerepet tölt be a tagállamok közötti fellépés összehangolásában. A Bizottság 2011. április 5-én előterjesztette a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszerére vonatkozó javaslatát (IP11/400, MEMO/11/216). A keretrendszer négy pillérre koncentrál: az oktatáshoz, a munkavállaláshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a lakhatáshoz való hozzáférésre. A tagállamokat felkérték, hogy – a területükön élő roma népesség nagyságával arányosan és integrációs politikájuk aktuális állását figyelembe véve – határozzák meg fel saját célkitűzéseiket a romák nemzeti integrációját illetően. A keretrendszer elősegíti majd a nemzeti romapolitikák kialakítását, valamint az integrációs erőfeszítések támogatása érdekében hozzájárul az uniós források mobilizálásához.

2011. június 24-én az Unió vezető politikusai jováhagyták a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszerét (IP/11/789). A tagállamoknak 2011 végéig kell benyújtaniuk nemzeti romastratégiájukat. Ebben meg kell fogalmazniuk, hogy miként kívánnak hozzájárulni az EU átfogó romaintegrációs céljainak megvalósításához. Az Európai Bizottság a nemzeti stratégiák vizsgálata után 2012 tavaszán tesz jelentést az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak. Erre az eljárásra ezután minden évben sor kerül majd, vagyis az uniós keretrendszerben rendszeresen nyomon követhető lesz a tagállamok előrehaladása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek