2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A horkolás nem kizárólag a férfiakat érinti

A horkolás sokak számára mindennapos jelenség, amely gyakran mosolyt vagy bosszúságot válthat ki az érintettek környezetében. Bár néha tényleg humorosan kezeljük, az állandó horkolás komoly hatással lehet mind az egyén, mind a velük élők életminőségére. Az éjszaka közepén felhangzó, mély, rezgő hangok nem csak az alvás nyugalmát zavarják meg, hanem hosszú távon egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

A horkolás valójában egy olyan zaj, amelyet a légutakban található lágy szövetek vibrációja okoz. Amikor alszunk, a légutak izmai ellazulnak, és bizonyos esetekben részlegesen elzárhatják a levegő áramlását. Ennek eredményeként a levegő átpréselődik a részlegesen zárt területen, ami a szövetek rezgését és a jellegzetes horkoló hangot okozza.

Az éjszakai horkolás nemcsak a pihenést zavarhatja meg, hanem számos társadalmi és pszichológiai következménnyel is járhat. A horkolás gyakran vezet alvásmegvonáshoz mind a horkoló, mind az alvótárs számára, ami nappali fáradtságot, ingerlékenységet és csökkent koncentrációképességet eredményezhet. Az ilyen alvászavarok hosszú távon hozzájárulhatnak komolyabb egészségi problémák kialakulásához is, mint például a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek. A társadalmi hatások sem elhanyagolhatóak: a horkoló személyek gyakran érzik magukat kellemetlenül, és zavarba jöhetnek a probléma miatt. Az alvótársak számára pedig az éjszakai zajforrás kimerítő és frusztráló élmény, amely akár a kapcsolatokra is negatív hatással lehet.

„Azt szokták mondani, hogy 50 fölötti férfi nem létezik horkolás nélkül, viszont a klimax és a velejáró hormonszintcsökkenés a hölgyek körében is előhozhatja a horkolást, egyébként lényegesen alacsonyabb számban és talán kevésbé súlyosan” – kezdi dr. Tóth Eszter, fül-orr-gégész. –„A kollagénveszteség, zsírszövetátalakulás hatására megereszkedik a lágyszájpad. Az ellazult kevésbé tónusos izomzat miatt a nyelv hátracsúszik és emiatt elkezd horkolni a beteg. A hölgyek pedig ezt még kellemetlenebbnek tartják, mint a férfiak, így általában a horkolás panaszával fordulnak fül-orr-gégészhez.”

A horkolásra való hajlam egyébként örökölhető, így, ha valakinek a családjában a női felmenők horkoltak, nagy valószínűséggel nála is előfordulhat majd, ráadásul a nők alvása a hormonális változásoktól, szülés után, klimax idején erősen megváltozik.

„Sokan felriadnak a saját horkolásukra, de előfordul, hogy a páciensek nem is tudnak róla, ha horkolnak, pláne, ha egyedül élnek, külön szobában alszanak. Ilyenkor egy gyakori jel például, hogy torokfájással ébrednek” – mondja dr. Tóth Eszter. – „Ez azért van, mert az erős mechanikai vibráló hatástól olyan érzésünk van, mintha kaparna a torkunk vagy fájna. Van, akinél egyértelmű jel lehet, hogy fáradtabban ébred, fáj a feje, magasabb a vérnyomása, ez akkor fordul elő, ha a horkolás mögött légzészavar, alvászavar is áll.”

A doktornő javaslata szerint ilyenkor érdemes letölteni egy horkolásfigyelő applikációt, ilyen például a Snorelab, amely színskálát rendel hozzá a hangerősséghez, ebből a diagnosztizálás során lehet hallani, hogy honnan jön a horkolás, mennyire rendszeres, milyen tüneteket okoz. A horkolás kezelésében fontos a fül-orr-gégészeti vizsgálat, hogy van-e orrsövényferdülés, orrpolip, megnagyobbodott mandulák, illetve itt vizsgálják meg a garat esetleges elváltozásait.

„Semmiképp sem kell kétségbeesniük a hölgyeknek, ha horkolást tapasztalnak” – folytatja dr. Tóth Eszter. – „A hölgyek elég fegyelmezettek tudnak lenni, és ha változtatni akarnak, diétával, a túlsúlytól való megszabadulással, rendszeres mozgással, kicsit sportosabb életmóddal sikerülhet változtatni. Szoktam javasolni a pácienseimnek egy garattornát is, a gyakorlatokat a vizsgálat után megtanulják, és ha rendszeresen végzik, 3-6 hónap alatt nagyszerű változásokat lehet elérni. Végső esetben pedig egy kis műtéttel is kezelhető egy meglazult lágyszájpad, de erre tényleg nincs minden esetben szükség.”

Ha pedig szükség van egy komolyabb alvásvizsgálatra, és a továbbiakban speciális eszközök használatára, akkor sem érdemes várni: a nyugodt és zavartalan éjszakai pihenés elengedhetetlen a mindennapi élethez szükséges energia és jó közérzet fenntartásához.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…