2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 385 HUF
1 GBP 451 HUF

Csak a közös fejlődés lehet fenntartható

Mind a szabályozási környezet, mind az igénybe vehető támogatások tekintetében kifejezetten KKV-barátnak mondható a hazai gazdaság, piac hiányában azonban ez mit sem ér – hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) „Sikeres beszállítói modellek és tapasztalatok” néven tartott közös konferenciáján. A kis- és közepes méretű vállalkozások számára továbbra is a multinacionális vállalatokkal kialakított beszállítói kapcsolat az egyik legelőnyösebb piacszerzési alternatíva, ezt azonban sem megszerezni, sem megtartani nem könnyű.

Már maga a potenciális partnerekkel való kapcsolatfelvétel sem egyszerű feladat, különösen akkor, ha magyarországi képviselettel nem rendelkező vállalatról van szó. Az esetleges kulturális különbségek, nyelvi korlátok már nem jelentenek akkora akadályt, ám nem mindegy, milyen körülmények között, miként tudja megmutatni magát az adott vállalat vagy termék. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) éppen ezt a híd szerepet igyekszik betölteni a hazai beszállítói kör és lehetséges partnerei között. Dr. Kerekes György HITA elnök-helyettes elmondása szerint nem is kevés sikerrel, a Hivatal évi közel 3600 vállalat részvételével zajló 600 rendezvénye, illetve a szervezet által lebonyolított mintegy 1800 személyes tanácsadás az elmúlt 3 évben 63,7 millió eurós exportbővülést eredményezett. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal emellett több mint 40 külföldi vállalat Magyarországra csábításában vállalt tevékeny szerepet. Az ágazatok között nem meglepő módon továbbra is az autó- és az elektronikai ipar vezet, de egyre jelentősebb arányt képviselnek a különféle élelmiszeripari beruházások és a szolgáltató központok (Shared Service Center) is. Az elnök-helyettes szerint a sikerekben jelentős szerepe volt a hazai beszállítói háttérnek, mely egyre színvonalasabb, felkészültebb, ez pedig óriási versenyelőnyt jelent.
Különösen érdemes körülnézni a különféle pályázati források között, a jövő évben induló új 7 éves uniós költségvetési időszak ugyanis számos pozitívumot hoz majd a KKV-k számára. A leglényegesebb fejlemény, hogy mintegy 60 százalékkal nő majd a közvetlenül a vállalkozásokat megcélzó támogatások mértéke, továbbá a vissza nem térítendők mellett a finanszírozási források is kibővülnek majd különféle hiteltámogatások, illetve kockázati tőke és célzott tőke programok bevonása által. Véglegeset ugyan még nem lehet mondani, de már most látható a pályázati rendszer egyszerűsödése. Kevesebb program, célzottabb támogatások, és egyszerűbb adminisztráció jellemzik majd az új rendszert, sőt megjelennek a közvetlenül Brüsszeltől igényelhető pályázati források is. Várhatóan az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kapnak a munkahelyteremtéshez, a vállalkozásfejlesztéshez, a megújuló energiák alkalmazásához és a tudásgazdasághoz kapcsolódó lehetőségek. Szőcs Árpád, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. értékesítési igazgatója szerint az év végéig már nem érdemes komolyabb pályázati lehetőségekre számítani, inkább a jövőre érdemes elkezdeni a felkészülést. „Nem kell ötösre menni Brüsszelnél, más gazdaságokhoz hasonlóan a minél egyszerűbb hozzáférést kell megteremteni. Jelenleg egyértelműen ebbe az irányba tartunk.” – tette hozzá.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek