2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Az olasz juhsajt az ezredik minőségi termék

Egy olasz juhsajt, a Piacentinu Ennese (OEM) bejegyzésével ezerre emelkedett a Bizottság által odaítélt, minőséget igazoló címkével ellátott mezőgazdasági termékek és élelmiszerek száma. A minőségi termékek rendszerei keretében – a rendszerek 1992-es létrehozása óta – számos, az Európai Unión belül és kívül előállított termék került bejegyzésre. Egyrészről az EU bővítésének, másrészről az India, Kína, Thaiföld, Vietnám és más harmadik országok részéről megmutatkozó érdeklődésnek köszönhetően az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a kérelmek száma.

Dacian CIOLOŞ mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a következőképpen nyilatkozott: „Az ezredik elnevezés bejegyzése mérföldkőnek számít a minőségrendszerek szempontjából. E rendszerekben további kiaknázatlan lehetőségek rejlenek: általuk mindenki számára láthatóvá válhatnak az Európában előállított minőségi termékek, és növelhetik mezőgazdasági hagyományaink és vidéki kulturális örökségünk értékét”. A biztos hozzáfűzte: „Az uniós termékminőségi rendszerek a Bizottság által előterjesztett, jelenleg a Parlament és a Tanács által tárgyalt minőségpolitikai csomag központi elemét képezik. A termékminőségi rendszerekre vonatkozó javaslat célja megszilárdítani az OEM-ek és OFJ-k rendszerét, elsősorban a termelői csoportok szerep- és felelősségi körének növelése révén, továbbá új életet lehelni a HKT-rendszerbe.”

A minőségi mezőgazdasági termékek és élelmiszerek rendszere a következő jegyzékeket tartalmazza:

 

505 Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM): Ezek közé olyan termékek tartoznak, amelyek jellemzői kizárólag vagy elsősorban az előállítási helynek és a helyi termelők szaktudásának köszönhetőek. Az ilyen mezőgazdasági termékek és élelmiszerek előállítását, feldolgozását és előkészítését egy adott földrajzi területen, meghatározott módszerekkel kell végezni.

 

465 Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ): Ezek közé olyan termékek tartoznak, amelyek hírneve vagy jellemzői szorosan kötődnek az adott földrajzi területen való előállításhoz. Az előállítási, feldolgozási és előkészítési szakaszok közül legalább az egyiket az adott földrajzi területen kell végezni.

 

30 Hagyományos különleges termék (HKT): A hagyományos különleges termékek rendszere egyes termékek hagyományos jellegét emeli ki, ami az összetételben vagy az előállítás módjában mutatkozik meg. A HKT-k nem kötődnek egy adott területhez, előállításuk során azonban követni kell a termékleírásban rögzített előírásokat.

A Bizottság ezek mellett külön jegyzéket vezet a borokat, illetve a szeszes italokat jelölő földrajzi árujelzőkről.

A Piacentinu Ennese OEM sajtot Olaszországban, a szicíliai Enna megyében készítik. Nyers juhtejből és (szintén Enna megyéből származó) sáfrányból, só és bors hozzáadásával készül. A juhokat 400 és 800 méter közötti magasságon elterülő hegyvidéki területeken legeltetik, és takarmányukat szénával, szalmával és búzából származó tarlómaradványokkal egészítik ki. A sajt egyedi tulajdonságait a sáfránynak, a legeltetési sajátosságoknak és a helyi termelők szakértelmének köszönheti.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…