2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Ötszáz millió hiányzik: elfogadták BAZ megye költségvetését

Megtartotta februári ülését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. A testület elfogadta az idei költségvetés rendelettervezetét összefüggésben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat irányítása alá tartozó szociális-, gyermekvédelmi-, egészségügyi-, közoktatási-, közművelődési-, és közgyűjteményi intézmények átszervezésének megvalósítására benyújtott határozati javaslattal. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés a Megyei Önkormányzat 2011. évi költségvetésének bevételi főösszegét 38.429.372 ezer forintban állapítja meg. Dr. Mengyi Roland, a Közgyűlés elnöke az ülésen elmondta: tavaly 2,2 milliárd forint volt a tervezett folyó költségvetési hiány. 7200 fő foglalkoztatása mellett, az intézményi gazdálkodás átlagosan, havonta 150-200 millió forint veszteséget termelt. Jelenleg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat éves költségvetését 1,3 százalékos, nagyjából 500 millió forintos folyó költségvetési hiánnyal tervezték. Az önkormányzat bevételei részben az ÖNHIKI pénzeszközeiből kapható támogatásból növelhetők.

Cél a foglalkoztatottság növelése Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében – jelentette ki a Közgyűlés elnöke az intézményi integráció kapcsán. Azt mondta: a megyei önkormányzat ki kell lépjen pusztán intézmény-fenntartói politikai, gazdasági szerepköréből, és részt kell vegyen a terület és térségfejlesztésben, a gazdaság élénkítésében, a szakképzés szervezésében, hogy piacképes tudást szerezzenek a megyében élő fiatalok. Hangsúlyozta, hogy az intézmények vezetőivel már korábban megkezdődtek az egyeztetések.

Dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke hozzászólásában figyelmeztetett: a Semmelweis Terv keretében országosan 9 egészségszervező központ jön létre. Borsod-Abaúj-Zemplén Megye arra törekszik, hogy térségi kitekintésben, a kórházak beolvadásával szakmailag egységes, jobb betegellátást biztosító, erőt felmutató egészségügyi központ jöjjön létre.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés aljegyzővé választotta Dr. Ispán Csillát, aki 2008-től Bőcs Községi Önkormányzat jegyzőjeként dolgozott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés döntött arról, hogy címzetes főjegyzői címet adományoz Dr. Halász Ferencnek, Encs város jegyzőjének, továbbá Bánhorváti Község Önkormányzat képviselő-testületének javaslatára Dr. Agonás Lajos Béla jegyzőnek.

Az ülésen megválasztották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Egyeztető Bizottságának ötödik tagját, Török Dezső közgyűlési tagot, a Pénzügyi, Közbeszerzési és Gazdasági Vállalkozási, Területfejlesztési Bizottság elnökét.

A testület elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház „A Perinatális Intenzív Centrumok és az Intenzív Neonatológiai osztályok műszaki fejlesztése” elnevezésű, TIPO pályázaton való részvételéről szóló határozati javaslatot, amelynek célja a koraszülött és intenzív ellátásra szoruló újszülött életesélyeinek növelése informatikai és orvostechnológiai eszközök fejlesztésével.

A Közgyűlés energiatermelő és hasznosító beruházási tevékenységet végző zártkörűen működő részvénytársaságot alapít, Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságának komplex fejlesztése, munkahelyteremtés, valamint a közszolgáltatások díjainak hosszú távú csökkentése érdekében.

A testület döntött arról, hogy létrehozzák a Comitatus Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Vagyonkezelő és Vagyonhasznosító Korlátolt Felelősségű Társaságot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek