2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az Európai Turisztikai Nap népszerűsíti az Európai Unió kulturális útvonalait

Az Európai Turisztikai Nap népszerűsíti az Európai Unió kulturális útvonalait

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a tagállamok és az Európa Tanács egyaránt készek arra, hogy továbbra is együttműködjenek a „kulturális útvonalak” népszerűsítésében. Az idegenforgalmi ágazat legfontosabb európai szereplői ezt az üzenetet fejezték ma ki világosan Brüsszelben, ahol a Bizottság a Turisztikai Világnap alkalmából az Európai Turisztikai Napot ünnepli. A Lisszaboni Szerződés 2009. december 1-jei hatálybalépése óta az Európai Uniónak az is feladata, hogy támogassa az idegenforgalmi ágazat versenyképességét, elősegítse fenntartható és minőségen alapuló fejlődését, valamint Európát mint kiemelkedő idegenforgalmi célpontot népszerűsítse. Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, vállalkozáspolitikai és ipari biztos a következőképpen nyilatkozott: „Gondoskodnunk kell arról, hogy Európa idegenforgalmi ágazata az innovatív megoldások tekintetében folyamatosan az élvonalban maradjon. A kulturális útvonalak koncepciója hozzájárul az európai idegenforgalmi kínálat diverzifikációjához. A turisták azon egyre növekvő igényét igyekszik kielégíteni, hogy új turisztikai célpontokat és más kultúrákat fedezzenek fel. Ezzel összefüggésben a Bizottság az új Lisszaboni Szerződésnek megfelelően fontos szerepet tölthet be a nemzeti politikák koordinálásában, illetve eredményességük fokozásában.”

„A kulturális útvonalak olyan utazásra visznek bennünket, melynek útvonalát Európa alapelvei – az emberi jogok, a kulturális demokrácia, a kulturális sokféleség, az identitás, a párbeszéd és a kölcsönös csere – jelölik ki” – mondta Androulla Vassiliou, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos.

Az európai kulturális útvonalak igazán autentikus páneurópai turisztikai terméket alkotnak. Az idei Európai Turisztikai Nap témáját képező kulturális útvonalakat átfogó csomaggá lehet továbbfejleszteni, ami az ágazat és az európai polgárok számára egyaránt előnyös. Segíthetnek továbbá csökkenteni a kevés helyszínre összpontosuló turistakoncentrációt, valamint új turisztikai modell kidolgozásával és – közös örökségünk felfedezésén keresztül – az uniós polgárság megerősítésével kiegyenlíteni a szezonális hullámzást. Ilyen útvonalak többek között: a vasfüggöny nyomvonala, a föníciai útvonal, az olajfa útvonala, a Via Francigena és mások. (A ma említett összes útvonal teljes áttekintését lásd a következő dokumentumban: Memo/10/446).

A mai konferencián az Európai Parlament és a belga elnökség számos képviselője, több tagállam idegenforgalmi minisztere, az Európai Unió különböző regionális hatóságainak, valamint az Európai Bizottságnak a képviselői gyűltek össze, egyöntetűen kinyilvánítva hajlandóságukat arra, hogy hozzájáruljanak a kulturális útvonalak továbbfejlesztéséhez és népszerűsítéséhez.

Az Európai Unió európai léptékű, tematikus idegenforgalmi termékek kidolgozásával járulhat hozzá a kínálat diverzifikálásához és az Európán belüli idegenforgalom ösztönzéséhez.

A konferencia keretében Tajani alelnök közvetített néhány uniós tagállam között, amelyek az alábbi két egyetértési megállapodást írták alá abból a célból, hogy együttesen napirendre tűzzenek néhány kezdeményezést az idegenforgalom területén:

*

Olaszország és Franciaország – melyekhez hamarosan az Egyesült Királyság és Svájc is csatlakozhat – megállapodást írtak alá, amelyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy hosszú távú közös stratégiát dolgoznak ki a kulturális útvonalak védelme és népszerűsítése érdekében, kezdve a „Via Francigena”-val, a Canterburyből Rómába vezető ősi zarándokúttal.
*

Spanyolország, Olaszország és Franciaország pedig az „Európai szenvedély” logójáról állapodott meg, amellyel közösen népszerűsíthetik idegenforgalmukat a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) piacán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…