2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Az európai polgári védelem készségek próbája

Az európai polgári védelmi készségek próbája: Georgieva biztos látogatása a lengyelországi Carpathex 2011 gyakorlaton
A mentőcsapatok a labdarúgó-szurkolók életéért küzdenek, miután az utóbbiakat szállító vonat összeütközött egy veszélyes vegyi hulladékkal megrakott másik szerelvénnyel – íme az egyik gyakorlat, amelyet Georgieva biztos holnap, a Carpathex 2011 gyakorlat csúcspontján megtekint.

A szimulált baleset célja, hogy felmérje a vészhelyzeti reagáló képességet a jövő évi „EURO 2012” UEFA labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonló kiemelt jelentőségű események idején.

Az európai polgári védelmi gyakorlat a lengyelországi Podkarpadskie régióban zajlik. „A gyakorlat kitűnő eszköz a rendelkezésre álló európai szintű polgári védelmi erőforrások összehangolásának javítására, valamint a tagállamok és az EU polgári védelmi mechanizmusa közötti együttműködés tesztelésére, illetve továbbfejlesztésére” – nyilatkozta a nemzetközi együttműködésért, a humanitárius segélyekért és a válság-reagálásáért felelős biztos.

„Ahhoz, hogy gyors és hatékony választ adhassunk az akár az EU-n belül, akár azon kívül bekövetkező válságokra és katasztrófákra, alapvető fontosságú a bevált gyakorlatok megosztása, illetve a polgári védelmi segítségnyújtási beavatkozások terén folytatott együttműködés egységes értelmezése” – tette hozzá.

A forgatókönyv szerint a lengyel hatóságok vészhelyzeti szolgálatai segítségnyújtási kérelmet bocsátanak ki az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül. A gyakorlat során felmérik és tesztelik a részt vevő tagállamok csapatai közötti együttműködést.

A szeptember 12–16 között sorra kerülő Carpathex 2011 gyakorlaton a lengyelországi mentőcsapatok mellett részt vesznek a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Ukrajna vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) egységei, és jelen lesz az EU polgári védelmi csapata is. A gyakorlat lebonyolításához az Európai Unió 266 000 eurós támogatással járul hozzá.

A hét folyamán megoldandó szimulált vészhelyzetek közé tartozik továbbá a vonat fékrendszeréből származó szikrák okozta erdőtűz megfékezése, egy víztározórendszer gátszakadása következtében elöntött falu, valamint egy vegyi üzemben bekövetkezett robbanás miatt a környezetbe került erősen mérgező vegyületek semlegesítése.

Előzmények

Az EU polgári védelmi mechanizmusa

Az EU polgári védelmi mechanizmusának célja, hogy megkönnyítse az együttműködést az abban részt vevő 31 európai állam (az EU-27, valamint Horvátország, Izland, Liechtenstein és Norvégia) között a katasztrófaelhárítás terén. A részt vevő államok erőforrásaik összevonása révén az egész világban segíthetik a katasztrófa sújtotta országokat. A mechanizmus aktivizálása biztosítja az Európai Unión belüli és kívüli segítségnyújtás összehangolását. Az Európai Bizottság a mechanizmust a megfigyelési és tájékoztatási központon keresztül irányítja.

2001 óta a mechanizmus világszerte több mint száz katasztrófa után nyújtott segítséget, többek között a Katrina hurrikán 2005-ös egyesült államokbeli pusztítását, a 2008-as kínai és a 2009-es olaszországi földrengést, a 2010-es haiti földrengést és a 2011-es japán földrengést és szökőárt követően.

Polgári védelmi gyakorlatok

Az uniós szintű szimulációs gyakorlatok elsősorban azzal a céllal megrendezett helyszíni tesztek, hogy elősegítsék a polgári védelmi segítségnyújtási beavatkozások terén folytatott együttműködés egységes értelmezésének kialakítását és a súlyos vészhelyzetekre való reagálás felgyorsítását. E gyakorlatok tanulási lehetőséget nyújtanak a mechanizmus feladatkörébe tartozó műveletekben részt vevő valamennyi szereplőnek, és javítják a közöttük lévő operatív együttműködés minőségét. Továbbá ezen események során lehetőség nyílik a készenléti tervek, a döntéshozatali eljárások, a nyilvánosság és a sajtó felé történő tájékoztatásnyújtás tesztelésére és gyakorlására, hogy ezáltal jobban felkészülhessünk az elképzelt szituációkhoz hasonló valós élethelyzetekre. A gyakorlatok emellett segíthetik a vezetőket abban, hogy a műveletekben részt vevő beosztottjaik további képzési szükségleteit azonosítsák, míg ezzel párhuzamosan a tanulságokat elemző műhelyek a még fejlesztésre szoruló operatív hiányosságok azonosításának fórumául szolgálhatnak.

A közösségi szintű gyakorlatokat a mechanizmusban részt vevő országok szervezik a Bizottság pénzügyi hozzájárulásával. A projektek feltételeit körvonalazó felhívásokat évente közzéteszik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek