2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Műemléki templomot újít fel a Jánosik Kft.

Versenypályázaton nyerte el a tiszaladányi műemlék református templom felújítási munkálatait a  Jánosik és Társai Kft. A befejezéséhez közeledő nagyszabású munkákat – összességében több tízmillió forint értékben – kell maradéktalanul elvégezni 90 napos, szoros határidő betartásával.

Jánosik Lajos, az évi 6 milliárdos forgalmat lebonyolító cég tulajdonosa elmondta: a feltehetően a XIV. században  épített templom 1912-ben elvégzett teljes körű felújítása óta sok szerkezeti elem elöregedett és elhasználódott. Érdekesség egyébként: a műemlék olyan öreg, hogy 1806-ban a következőket írta róla egy krónikás prédikátor: „Ezen templomnak építése és fel szentelése felől semmi sem tudatik a régiség miatt”.
A külső-belső munkálatok során kicserélték az ó és az új hajó teljes tetőszerkezetét a héjazással együtt. Újra cserélték, illetve kijavították a torony faszerkezetét és deszkázatát is. A torony új speciális cink lemezborítást kapott, amelyet díszmű-bádogos szakemberek készítettek el és helyeztek fel. Megújultak az évszázados falak is, hiszen kívül-belül új vakolatot és festést kaptak. Kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az elektromos hálózatot és a hangosító rendszert. Az újonnan lerakott padlóburkolatra felújítva, megszépítve helyezték vissza a padsorokat. Gondoskodtak a templom akadálymentes megközelítésének lehetőségéről, valamint a felújítás során fellelt régészeti emlékek megfelelő bemutatásáról. A munkákat mindvégig műemléki környezetben, a református presbitériummal együttműködve,  régészeti irányítás mellett kell elvégezni az október elejei átadásig.
A munkálatok különleges mozzanata volt, a szép református hagyományoknak megfelelő időkapszula elkészítése és elhelyezése a templomtorony díszében. Az időkapszulába elhelyezett dokumentumok, emlékek üzennek az utókornak a templom mostani megújulásáról, a mai világról.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek