2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az Európai Bizottság és a British American Tobacco megállapodást írt alá az illegális dohánykereskedelem ellen

Az Európai Bizottság és a British American Tobacco megállapodást írt alá az illegális dohánykereskedelem ellen

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, hogy egy több évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a British American Tobacco (BAT) vállalattal a dohányáruk illegális kereskedelme elleni közös küzdelemről. A jogilag is kötelező erejű megállapodás értelmében a BAT együtt fog dolgozni az Európai Bizottsággal, annak csalás elleni hivatalával (OLAF), valamint a tagállamok bűnüldöző hatóságaival a csempészett és hamisított cigaretták elleni harcban. A megállapodás jelentős kifizetésekről is rendelkezik a BAT terhére: a következő húsz év során az Európai Bizottság és a tagállamok összesen 200 millió USA-dollárt (134 millió eurót) kapnak. Mindez jelentősen hozzájárul az EU illegális dohánykereskedelem elleni küzdelméhez, ami azért fontos, mert ez a fajta jogellenes tevékenység évi több milliárd euró veszteséget okoz mind az Uniónak, mind pedig a tagállamoknak.

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy létrejött ez a fontos megállapodás, ami segíteni fogja az EU pénzügyi érdekeinek védelmét, és megerősít minket a csempészett és hamisított cigaretták elleni harcban.”

Algirdas Šemeta, az adóügyekért és a vámunióért, valamint az auditért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos elmondta: „A cigaretták illegális forgalmazása minden egyes évben több milliárd eurónyi veszteséget okoz az adó- és vámbevételekben. Különösen a mai nehéz gazdasági helyzetben minden tőlünk telhető intézkedést meg kell tennünk, hogy véget vessünk ennek az igencsak költséges illegális tevékenységnek. A ma aláírt megállapodás nagyban fogja segíteni az illegális cigarettakereskedelem elleni harcot, és határozottan ráirányítja a bűnelkövetők figyelmét arra, hogy mind a hatóságok, mind az ipar ellenük dolgozik.”

Harc a csempészet és a hamisítás ellen

Becslések szerint az EU és a tagállamok évente akár 10 milliárd eurót is veszthetnek a csempészett és hamisított dohányáruk után be nem fizetett adók miatt. Ráadásul a hamisítás és a csempészés egyéb formái olyan párhuzamos ellátórendszert alkotnak, amely aláássa a törvényes terjesztési módokat, és tisztességtelen versenyfeltételeket támaszt a valódi, törvényes csatornákon árusított termékekkel szemben. A tiltott dohánykereskedelem gyakran szolgál sokkal fenyegetőbb tevékenységek, mint például a terrorizmus vagy a szervezett bűnözés finanszírozására. Mindezen okokból kifolyólag a Bizottság és az uniós tagállamok a cigarettacsempészés és -hamisítás elleni harcot legfontosabb prioritásaik közé emelték.

Az elmúlt években az EU, a tagállamok és a dohányipar intézkedéseinek sikere ellenére a cigarettacsempészés és – hamisítás egyre nagyobb volumenűvé, formái pedig egyre változatosabbá váltak. A Bizottság ezért döntött úgy, hogy további erőfeszítéseket tesz a hamis cigaretták illegális forgalmazásával szembeni küzdelemben. Ennek érdekében együttműködik a tagállamok és harmadik országok bűnüldöző hatóságaival a cigarettahamisítással kapcsolatos nyomozásokban, erőfeszítéseket tesz a hamis cigaretta előállításának felderítésére és felszámolására, és az EU-ban lefoglalt hamis cigaretta nyilvántartásával és nyomon követésével megkísérli megállapítani az érintett termékek származási helyét és más lényeges információkat.

A megállapodás segíti a csempészet elleni harcot

A BAT által kezdeményezett mai megállapodás elismeri a tényt, hogy az EU bűnüldöző hatóságai és a gyártók – köztük a BAT – közötti együttműködés és koordináció jelentősen képes hozzájárulni a dohányáruk tiltott forgalmazása elleni küzdelem sikeréhez.

A megállapodás határozott rendelkezéseket és együttműködési és információ megosztási eljárásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a bűnüldöző hatóságoknak, hogy Európában és a világon bárhol hatékonyabban léphessenek fel a bűnelkövetőkkel szemben. Ezen túlmenően a BAT – a már rendelkezésére álló ellenőrzési eszközökre épłtve és a vásárlói kiválasztása és ellenőrzése érdekében alkalmazott módszereinek megerősítésével – fokozni fogja azon képességét, hogy bizonyos csomagokat megjelöljön és nyomon kövessen, és nagyobb támogatást fog nyújtani az európai bűnüldöző szerveknek az illegális cigarettakereskedelemmel szembeni küzdelemben. A megállapodás magában foglalja a BAT már létező megfelelési programjait, és beépíti ezeket egy átfogó szerződéses keretbe.

A megállapodás továbbá olyan hosszú távú termék-nyomonkövetési eljárásokat is tartalmaz, amelyek segítik a végrehajtó szerveket a BAT-termékek származási helyének és rendeltetésének meghatározásában és annak ellenőrzésében, hogy csempészett áruról van-e szó. A megállapodással összhangban a BAT meg fog jelölni bizonyos csomagokat, feltüntetve azt a kiskereskedelmi piacot, ahova a csomagot szánta, elhelyez rajtuk egy gépi leolvasásra is alkalmas vonalkódos címkét1, továbbá más olyan eljárásokat is bevezet, amelyek a termékek megjelölését és nyomon követését segítik.

Ezek a kötelezettségek összhangban vannak a WHO dohányzás-ellenőrzési keretegyezményének csempészetellenes rendelkezéseivel, és jó alapot szolgáltatnak az EU-nak ahhoz, hogy elérje az egyezmény kiegészítését egy, a dohányáruk tiltott kereskedelmének felszámolását célzó hatékony jegyzőkönyvvel.

A fenti előnyök mellett az Európai Unió és a részt vevő tagállamok több éven keresztül jelentős anyagi támogatást is kapnak a BAT-tól. A BAT vállalta ugyanis, hogy 20 év alatt összesen 200 millió USA-dollárt (134 millió eurót) fog ilyen formában kifizetni.

A megállapodásban a BAT fizetési garanciát vállal arra az esetre, ha a jövőben az EU területén egy bizonyos mennyiségnél több tőle származó eredeti terméket foglalnak le. Ezek a kifizetések minden részt vevő tagállam részére elérhetőek lesznek.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek