2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Ülésezett a miskolci közgyűlés

A nyári szünet előtti utolsó ülését tartotta csütörtökön a miskolci közgyűlés. Káli Sándor polgármester ismertette azokat a sürgősségi indítványokat, amelyekkel kiegészül az előre meghirdetett napirend. A képviselők egyperces, néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Puskár Tibor újságíróra, Furmann Imre költőre, valamint az árvízi katasztrófa áldozataira. Káli Sándor napirend előtti tájékoztatójában rövid áttekintést adott az elmúlt „két nehéz hónapról”.

A védekezés becsült költsége 113 millió forint, a helyreállítás költségei 687 millió forintot jelentenek. A károk becsült összege még tovább növekedett júniusban, Miskolcot mintegy 1,5 milliárdos kár érte. A lakossági kárfelmérés még folyamatban van, ebben a város is segített. Az önkormányzat által nyitott alszámlákra összesen majdnem  12 millió forintos befizetés érkezett. Káli Sándor mindenkinek köszönetet mondott, aki segített, s felolvasta a Független Rendőr Szakszervezet köszönőlevelét is.

Miskolctapolcai fejlesztések

Tárgyalt a testület Miskolctapolca integrált közterület-fejlesztésének előzetes akcióterületi tervéről is. Mint elhangzott, az önkormányzat komplex módon, a helyi társadalmi és gazdasági igényeknek és az adottságoknak megfelelően tervezi Miskolctapolca fejlesztését. Ennek érdekében széleskörű partnerségi egyeztetésekre került sor, civil és vállalkozói fórumokon, s közvetlenül egyeztettek a helyi gazdaságban meghatározó szerepet játszó cégek által Miskolctapolca Turisztikai Klaszter Egyesület néven, 2009. május 14-én megalapított klaszter tagjaival is. Az akcióterület fejlesztését tartalmazza a 2008. júniusában, a közgyűlés által elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégia is.

A fejlesztés fő céljaként a városrész település-környezetének megújítása, a helyi lakosság komfortérzetének javítása turizmus dinamikus fejlődése következtében tapasztalható, a helyi lakosság élethelyzetére gyakorolt „negatív” hatások enyhítése lett meghatározva. További célként szerepel rendezett települési és minőségi üdülőhelyi környezet kialakítása, a területi és funkcionális kapcsolatok fejlesztése, a zöldfelületek nagyságának megőrzése, állapotának javítása, tradicionális (vízi)rekreációs felületek és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése. A gazdasági célú fejlesztési tervek között szerepel a Zenit büfé és kerékpárkölcsönző kialakítása, fejlesztése; a Barabits büfé felújítása; a Barabits sétány elején, buszmegálló környékén üzletek kialakítása.

A települési környezeti fejlesztések között egyebek mellett az őspark rekonstrukciója; a Hejő-patak menti sétány bővítése; a Garas Sámuel sétány megújítása; a belterületi utak felújítása. Közösségi funkciós fejlesztési terv a csónakázó tó rehabilitációja és szabadidő-sport helyszínné alakítása. Magántőke bevonásával tervezett gazdasági célú fejlesztés a Hotel Juno korszerűsítése, de tervezik a Barlangfürdő fejlesztését, további barlangjáratok feltárását, szolgáltatásba történő bevonását, négycsillagos, emblematikus építészeti megjelenítésű szálloda létesítését a Barlangfürdő területén. Magántőke és magánüzemeltető bevonásával – a volt kőbánya területén „Zöld álmok strandja” néven új élményfürdő komplexum építése, Barlangfürdővel történő összekapcsolása is szerepel a tervek között. Az előterjesztést egyhangúlag támogatták a szakbizottságok.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…