2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Szmogveszély Miskolcon

Szmogveszély Miskolcon

Szmogveszély MiskolconMiskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata ezúton is értesíti a lakosságot, hogy a szálló por (PM10) koncentrációja Miskolcon, a Búza téren üzemelő automatikus mérőállomáson február 2-án elérte a riasztási értéket, február 3-án pedig meghaladta a tájékoztatási értéket, a Lavotta úton pedig tájékoztatási érték feletti a következő táblázat szerint:

 

 

 

Légszennyező anyag [CAS szám]

Tájékoztatási küszöbérték

Szálló por (PM10)

75 g/m3 két egymást követő napon

Riasztási küszöbérték

100 g/m3 két egymást követő napon

 

Búza téri monitor állomás:

 

Dátum

Mért érték [g/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.02.02.

104,4

26,6

2010.02.03.

86,6

15,5

 

A Lavotta úti monitor állomás:

 

Dátum

Mért érték [g/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.02.02.

95

26,6

2010.02.03.

88,4

17,9

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat következő napokra vonatkozó előrejelzése:

 

Csütörtöktől derült, napos idő várható, az esti órákban növekszik meg a felhőzet, csapadék nem várható, mérsékelt marad a légmozgás. Pénteken a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. Foltokban tartósan megmarad a köd és sokfelé lesz párás a levegő, csapadék nem valószínű. Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég, a késő esti óráktól várható kisebb havazás és mérsékelt marad a légmozgás. Vasárnap borult idő, havazás várható, a csapadék mennyisége csapadéknyom és 2 mm között valószínű, mérsékelt marad a légmozgás.

 

A légszennyező anyagok koncentrációja az előző napokhoz képest lényegesen nem változik, a levegőminőség kismértékű javulása csak a hétvégén valószínű.

 

A szálló por egészségügyi hatásai: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

 

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező 1-2 napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást illetve a szellőztetést.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, hogy lehetőség szerint mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint kerüljék a szénnel/fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését!

További tájékoztatást kaphatnak a Polgármesteri Hivatal 512-773-as, illetve 512-762-es telefonszámain. A levegőminőségi adatok alakulásáról a www.kvvm.hu/olm internetes honlapon tájékozódhatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…