2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
Szent István király ünnepe Mezőkövesden

Szent István király ünnepe Mezőkövesden

Szent István király ünnepe MezőkövesdenMezőkövesd Városért díjakat, illetve Díszpolgári kitüntetést adtak át Mezőkövesden az Augusztus 20-ai ünnepségen.

Államalapító Szent István királyunk ünnepe a Mezőkövesdi -Városi Fúvószenekar zenés ébresztője után a Szentek-szobránál folytatódott, ahol a város vezetése, oktatási intézményei, egyházai, egyesületei, a pártok helyezték el koszorúikat Szent István király szobránál. Az augusztus 20-ai program ezután Istentisztelettel folytatódott a Jézus Szíve templomban.


Az ünnepi megemlékezésen Pelczné dr. Gáll Ildikó, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte Szent István király példáját, üzenetét a mai nemzedéknek. „Államalapítónk, Szent István király azt üzeni, példázza számunkra, hogy életünket szilárd alapokra kell építeni, olyanra, amely Magyarország alapja is, ami az ezeréves múlt, ami alkalmas arra, hogy vesztes csaták, kudarcok után, mindig megújulva, mindig újra tudjuk kezdeni. Bizony Szent Istvánnak a története arra példa, hogyan lehet összetartozásban, együvétartozásban megmaradást és gyarapodást produkálni. Ma Magyarország romokban van. Magyarországot nem gyarapítják.

Szent István olyan országot akart, amely a benne élő polgárainak, mindenkinek a hétköznapok biztonságát, fejlődését, gyarapodását jeleníti meg. Azt üzeni Szent István, hogy legyen hitünk, legyen erőnk arra, hogy mindig bízzunk a fejlődésben. Mindig voltak újrakezdések. Az 1000 éves múltunk kudarcok és újrakezdések története de a hétköznapok emberei, az egyszerű emberek vitték tovább az országot a gyarapodás útján. Szent István öröksége lehetővé teszi, hogy a magyarokról a mai napig 1000 év elmúltával is beszéljenek.” – mondta Pelczné dr. Gáll Ildikó.

Az ünnepi szónok szavai után Szántó József apát megszentelte, megáldotta majd Tállai András, Mezőkövesd polgármestere megszegte a történelmi hagyományainkhoz hű szokásként, új búzából készült mindennapi étkünket, az új kenyeret.

Mezőkövesd Város Önkormányzata minden esztendőben ezen az ünnepnapon elismerésben részesíti azokat a személyeket és szervezeteket, akik kimagasló értékű tevékenységet fejtettek ki a település érdekében.

Idén a „Mezőkövesd Város Díszpolgára” kitüntető címet Mezőkövesd Önkormányzata Joe Murányinak, a világhírű klarinétművésznek adományozta. Az 1928-ban született, magát „matyómagyarnak” nevező zenész szülei Mezőkövesdről vándoroltak ki Amerikába. A Louis Armstrong zenekarának klarinétosa gyakorta jön haza Magyarországra. A 81 éves jazz-zenész a díszpolgári serleget és oklevelet korábban, a Város Napja alkalmából, június 26-án a Bánki Jazz Fesztiválon vette át.

„Mezőkövesd Városért” Posztumusz kitüntető címet kapott a 2009. március 20-án elhunyt Pető János festőművész, aki élete során több verses kötet írt, számos kiállítása volt ország- és Európa-szerte. Számos szakmai elismerést kapott tárlatokon, pályázatokon. 1970-ben Derkovits-díjas volt.

A posztumusz elismerést a neves festőművész, grafikus családja nevében, fia ifj. Pető János vette át.

„Mezőkövesd Városért” kitüntetést adományozott a település önkormányzata Kovács Szabolcs bútorfestő népi iparművésznek, a Népművészet Ifjú Mesterének. Kovács Szabolcs édesapja,  – a szintén neves bútorfestő Kovács András – nyomdokaiba szegődve már kisgyermekként elsajátította a festett bútorkészítés titkait, amelyet azóta is mesteri fokon űz, hiszen családjával együtt a matyó hagyományok továbbéltetésének elkötelezettje. Mezőkövesd, a matyóság hírnevét számtalan regionális, országos, nemzetközi kiállításon, versenyen, pályázaton való részvételével öregbíti, a hazai és külföldi rendezvényeken a helyi kultúrát, népszokásokat, élő népművészetet, kézművességet igen magas színvonalon képviseli.

A díjakat, elismeréseket Tállai András polgármester adta át a kitüntetetteknek.

A Szent István Király ünnepe a hivatalos programot követően délután négytől este hat óráig a Mátyás király úti tájházban, az Iskolatörténeti Gyűjtemény udvarában folytatódott, ahol a gyerekeket Honfoglalás kori játszóházzal és íjászkodással várták a szervezők.

Az este során a a Benkó Dixieland Band közel két órás, fergeteges hangulatú koncertje szórakoztatta az ünneplő közönséget. Az Augusztus 20-ai rendezvényt a hagyományokhoz hűen a tűzijáték zárta.

 

 

Szent István király ünnepe Mezőkövesden

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek