2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Néhány alapvető információ a 2012. évi személyi jövedelemadó- bevallásról

Bevallást kell benyújtani többek között annak a magánszemélynek, aki 2012-ben vált nyugdíjassá és a nyugdíjazása előtt munkáltatótól, kifizetőtől adóköteles jövedelmet szerzett.

Bevallás benyújtására kötelezett az a magánszemély is, aki osztalék címén jutott bevételhez 2012-ben, függetlenül attól, hogy a jövedelem utáni adót a kifizető megállapította.

Nem kell azonban adóbevallást benyújtani akkor, ha a magánszemély csak olyan bevétel(eke)t szerzett, amelyeket a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, például, mert az adómentes. Ilyennek minősül a nyugdíj, az árvaellátás, a rokkantsági járadék, a gyermekgondozási segély, az anyasági támogatás, gyermeknevelési támogatás.

Nem kell bevallani az ingó átruházásából származó bevételt, ha annak éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az ilyen értékesítésből származó jövedelmet, ha az nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Szintén nem kell az adóbevallásban feltüntetni az ingatlan eladásából származó bevételt, ha abból jövedelem nem keletkezik, pl. mert az ingatlant alacsonyabb áron értékesítette a magánszemély, mint amennyiért megszerezte.

A lakóház, lakás értékesítéséből származó jövedelmet nem kell bevallani, ha annak megszerzése 2007-ben, vagy azt megelőzően történt.

Más ingatlanok esetében a megszerzés évét követő tizenötödik évtől (1997-ben vagy 1997 előtt történt szerzésnél) nincs adófizetési és bevallási kötelezettség. 

Amennyiben a bevallási kötelezettség teljesítésével kapcsolatban kérdése merülne fel, illetve nem tudja eldönteni, hogy Önnek szükséges-e bevallást készíteni, akkor a 40/42-42-42-es telefonszámon ügyintézőink készséggel állnak rendelkezésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek