2024. 05. 27. hétfő

Hella
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

Miskolcon, a kerti hulladék égetése tilos

Miskolc Önkormányzatának tájékoztatása az avartüzek megelőzése érdekében, a levegő minőségének védelmével kapcsolatos a helyi szabályokról szóló 16/2005 (IV.20.)önkormányzati rendelet előírásairól A felmelegedő időjárás beköszöntével jelentős mértékben megnövekedett az erdő- és mezőgazdasági területeken az avartüzek száma.

Az anyagi és természeti károk megelőzése, a környezeti levegő minőségének tartós és hatékony megóvása, javítása és az emberi egészség védelme érdekében a fokozott tűzveszélyre való tekintettel, kérjük a város lakosságát, hogy — az érvényben lévő jogszabályok alapján — saját területükön tegyenek meg minden szükséges technikai, szervezési intézkedést a tűzesetek megelőzése érdekében.

Felhívjuk továbbá a kiskerttulajdonosok és a hétvégi telektulajdonosok figyelmét, hogy a gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti a nádasokat, erdőket, vagy a lakott területeket.

Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a _szervezett háztartási hulladékszállításba bekapcsolt_ _területeken_ a kerti hulladék gyűjtése tárolóedényben történik.

*Minden olyan helyen, ahol szervezett háztartási hulladékszállítás folyik, a kerti hulladék égetése tilos.*

*A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani /(pl. komposztálni)/ kell.*

Azokon a helyeken, ahol _nincs szervezett háztartási hulladékszállítás_, a kerti hulladék égetése a közterületek (utak, terek, parkok, lakótelepi zöldterületek, stb.) kivételével, kizárólag munkanapokon megengedett.

*Égetni csak úgy szabad, hogy a személyi biztonságot és az emberi egészséget ne veszélyeztesse, ne károsítsa, illetve a környezetet izgató /füst, bűz, hőterhelés, pernye/ tevékenység ne álljon fenn, az égetés vagyoni és környezeti kárt ne okozzon. Szeles időben hulladékot égetni tilos. *

*Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (háztartási, ipari, veszélyes és nem veszélyes hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer, stb.) *

A tüzelés helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

A kerti hulladék égetésével kapcsolatos rendelkezések betartását a Közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik és az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedéseket megteszik.

*Szabálysértést követ el és 50 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a rendelet előírásait megszegi.*

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek