2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF

Megyénk kínai informatikai óriással tárgyal

Dr. Mengyi Roland fogdta Zhang Dongot
A megyei önkormányzat és a kínai Shandong tartomány között kialakított gazdasági kapcsolat keretében megyénkbe látogatott az INSPUR elektronikai óriáscég delegációja. Dr. Mengyi Rolanddal, a megyei közgyűlés elnökével folytattak tárgyalást.

A magyar kormány által meghirdetett „Keletre nyitás” politikának megfelelően 2011 decemberében gazdasági együttműködést kezdeményezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a kínai Shandong Tartományi Kormánnyal, amely  eredményeként 2012. júliusában gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá.

Tavaly Shandong tartományi cégek, vállalatok összesen 3,7 milliárd USD összegű befektetést hajtottak végre külföldön. Shandong tartomány kormányzója dr. Mengyi Rolanddal folytatott megbeszélésein kijelentette, hogy számukra fontos politikai-gazdasági kérdés, ezért Shandong Tartományi Kormány mindent megtesz, ösztönözni fogják, hogy minél több shandongi cég, vállalat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hajtson végre befektetéseket.

A Shandong tartományi székhelyű informatikával foglalkozó INSPUR Csoport a kapcsolatépítés következtében jelentős érdeklődést mutat megyénk iránt. Dr. Mengyi Roland által vezetett januári megyei delegációjának Jinan városában szervezett üzletember találkozóján részt vett az INSPUR képviselője, akivel az elnök személyes megbeszélést folytatott. Ennek eredményeként március 25-én Zhang Dong, az INSPUR csoport tengerentúli üzletekért és befektetésekért felelős alelnöke Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe látogatott.

A dr. Mengyi Rolanddal hétfőn folytatott szakmai megbeszélésen a cég alelnöke kifejtette, hogy az INSPUR Csoport stratégiája az európai terjeszkedés, amihez erős helyi partnerekre van szüksége, akikkel közösen tud fejleszteni. Ezért különösképpen fontos a cég számára Borsod-Abaúj-Zemplén megyével – mint Shandong tartomány testvér megyéje – való szakmai együttműködés.

Megyei szinten, első projektként  olyan helyi partnert keresnek, akivel közös vállalat formában létrehoznának a megyében egy, a „felhő technológián” alapuló adatközpontotot. Ehhez a beruházáshoz rendelkezésre áll kínai kormányzati forrás is. Az INSPUR számára másik érdekes, megyei szintű projekt egy közös kutatási és fejlesztési bázis létrehozása lenne. A cég számára ehhez kiváló alapnak tűnik a Miskolci Egyetem.

Az INSPUR Csoport alelnöke kedden a BOKIK-ban találkozik több megyei, informatikai cég vezetőjével, majd ellátogat a Miskolci Egyetemre.

Háttér:
Az INSPUR Csoport az egyik legkorábban alakult számítógépes cég Kínában. 1983-ban gyártották az első inspur számítógépet. Ettől számítják Kínában a számítástechnika kezdetét. 1990-ben gyártotta a cég az első kínai személyhívót, és a személyhívó szabványt is ők dolgozták ki, s a mai napig ezt használják. 2010-ben indították útjára a „felhőtechnikás” stratégiát, az „iparifelhős” operációs rendszert Kínában. Partnerei: IBM, Microsoft, LD, Intel, Hp, Ericson, Oracle…

Az egyetlen olyan kínai vállalat, amely a „felhőtechnológián” alapuló saját márkájú termékkel rendelkezik. A cég a platform és az ipari „felhőtechnológia” területén tevékenykedik. Vezető „felhőtechnikán” alapuló infrastrukturális platformokat alakított ki nagykapacitású szerverei segítségével, óriási tárhelyeket biztosítva ezzel, amelyekre saját hardver termékeit is építette. 2011-ben az értékesítése 36 milliárd CNY volt (mintegy 1 282 milliárd HUF) A világ száz legjobb elektronikai ipari vállalata közül tavaly a 13. helyett kapta. Kínában a Top 2 IT cég között van, első a szoftvergyártó cégek között, második a saját márkás hardver termékgyártók között.
További hírek:

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…