2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Medicina
  • »
  • Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy komolyabban vegyük a drogkérdést mind hazai, mind világviszonylatban?

Vajon minek kell még történnie ahhoz, hogy komolyabban vegyük a drogkérdést mind hazai, mind világviszonylatban?

Az ENSZ nemzetközi kábítószer ellenőrzési Szervezete (INCB) által 2013. elején kiadott éves jelentése sürgető lépésekre hívja fel valamennyi ország figyelmét az úgynevezett dizájner drogok visszaszorítására vívott harcban, miután a pszichoaktív drogok napjainkban egyre növekvő mértéket öltenek Európában és így Magyarországon is.

Ezek a kémiailag, mesterségesen előállított és manipulált szerek amellett, hogy súlyos és maradandóan káros hatással vannak az emberek testi és szellemi egészségére, számos bűnözés, szexuális visszaélés, vagy akár végzetes haláleset is kapcsolódhat hozzájuk. Sajnos hazánkban is megdöbbentő arányban fogyasztanak, vagy kipróbálnak fiatalkorúak ilyen drogokat és már 15-17 éves korban is nem egyszer lehettünk tanúi ezek végzetes hatásának.

A drogfogyasztás elleni harcot jelentősen megnehezíti azonban az, hogy a hatóságok egyrészt nem tudnak időben reagálni az újabb és újabb kémiailag előállított új szerekre, melynek káros hatásait, kockázatait leggyakrabban az előállítók sem ismerik, másrészt a szakemberek, törvényalkotók még hazánkban is különböző állásponton vannak az egyes drogok legalizálását vagy betiltását illetően.

Joggal vetül fel a kérdés, hogy hova fog vezetni, ha nem szabunk gátat a drogfogyasztásnak, ha hagyjuk, hogy a következő nemzedék drogfüggővé váljon? Vajon milyen társadalmat fogunk felépíteni, ha nem vállalunk felelősséget akár felelős vezetőként, akár magánemberként és engedjük, hogy gyermekeink testileg és pszichikailag megtörtek és labilisak legyenek.

Ahogy más gyerekével, a mienkkel is megtörténhet. A drogdílerek nem válogatnak. Vajon minek kell történnie ahhoz, hogy komolyabban vegyük a drogkérdést mind hazai, mind világviszonylatban?

A Drogmentes Magyarországért Maraton már évek óta hangsúlyozza, hogy tudatos lépéseket kell tenni a drogprobléma megállításáért. A Maraton idén ismét útnak indul és csapatával immár 12. alkalommal futja körbe Magyarországot, mint Európa legnagyobb sporttal összekötött drogfelvilágosító mozgalma, melynek során hatékony felvilágosítást ad gyermekeknek a kábítószerek káros és maradandó hatásairól. Korábbi években több százezer felvilágosító füzet lett kiosztva gyerekek, tanárok, felnőttek részére és több, mint 100.000 gyermek vett részt felvilágosító előadáson, melyen önként tettek fogadalmat, hogy soha nem fognak drogokhoz nyúlni. 2013. április 12-én ismét útnak indul a Drogmentes Magyarországért Maraton csapata Budapestről 320 települést és több tízezer iskolást meglátogatva, hogy hatékony drogfelvilágosításával harcba szálljon a terjedő drogfogyasztással szemben. A drogprobléma mindannyiunk ügye, ne nézzük tétlenül annak terjedését!
További információ: www.drogmentes.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek