2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Több tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a tavaszi ellenőrzési akcióban

Több tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a tavaszi ellenőrzési akcióban

A március elején kezdődött tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés során az ellenőrök mintegy 20 ezer bel- és külföldi tételt vizsgáltak meg, amelyek 3 százalékát – 5,4 tonna élelmiszert – kellett kivonni a forgalomból – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az egy évvel ezelőtt létrejött Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke az elmúlt év ellenőrzéseinek tapasztalatáról, a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője pedig az ország bármely pontján bevethető szervezet munkájáról számolt be újságírók előtt. Közlemény.

Március 4-14. között a szakemberek az országban 2522 ellenőrzést végeztek, 108 alkalommal figyelmeztettek a feltárt szabálytalanságok miatt, 50 esetben bírságot róttak ki. A bírság összege együttesen 7,25 millió forint volt. Az ellenőrzések alapján 79 folyamatban lévő eljárásban további mintegy 9 millió forint bírság kiszabása várható – sorolta az ellenőrzések eddigi eredményét Kardeván Endre. Az államtitkár kitért arra, hogy az ellenőrök 384 élelmiszer-előállító helyet és 1996 élelmiszer-forgalmazásban résztvevőt vizsgáltak. Ez utóbbi vizsgálatok során hiper- és szupermarketeket, továbbá vásárokat, piacokat, nagykereskedőket, logisztikai központokat és vendéglátóhelyeket is ellenőriztek.

Kardeván Endre utalt arra, hogy a különböző létesítmények ellenőrzésekor a higiéniai hiányosságokat 5,6 százalékos arányban kifogásolták az ellenőrök, míg a dolgozók képzettségével, illetve egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos anomáliák miatt 2,8 százalékos arányban emeltek kifogást. A termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságok aránya 2,3 százalék volt, a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságokat 2,3 százalékos arányban kifogásolták. Az ellenőrök vizsgáltak takarmány -előállítással és -forgalmazással foglalkozó szervezeteket is, itt 13 esetben kellett intézkedniük.

142 esetben állatszállítmányokat is vizsgáltak a hatósági állatorvosok. Az állatszállítások ellenőrzésekor – ez 67871 darab állat vizsgálatát jelentette – a hatósági állatorvosok hiányosságot nem állapítottak meg.

A szakemberek a húsvéti ellenőrzések során kiemelten vizsgálják a pácolt, füstölt, nyers, vagy főtthús-készítményeket, továbbá a tojásokat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Kardeván Endre elmondta: a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés nem csak húsvétig tart, az ünnepet követően is számíthatnak ellenőrök jelenlétére a kereskedelmi egységekben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012-ben valamivel több, mint 66 ezer ellenőrzést végzett, a hivatal szakemberei 3994 esetben bírságoltak, összesen 1,2 milliárd forint értékben – mondta Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke.

A hivatal szakemberei az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt 2019 esetben figyelmeztették a szabályszegőket, míg 3994 alkalommal bírságot szabtak ki az észlelt hiányosságok miatt. A bírság összértéke a múlt évben elérte az 1,2 milliárd forintot. A szabálytalanságok miatt az ellenőrzöttek tevékenységét 505 esetben kellett felfüggeszteni. Magyarországon élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúját 77 esetben jelentették, ebből 31-szer bizonyosodott be, hogy a megbetegedést élelmiszer okozta. Az összes megbetegedettek száma 790 volt, közülük 119-en kerültek kórházba.

Az unió által működtetett élelmiszerekről és takarmányokról informáló gyors riasztási rendszeren (RASFF) tavaly 93 Magyarországot érintő bejelentés érkezett. A NÉBIH szakterületét érintő 80 bejelentésből élelmiszert 65, élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagot 8, takarmányt 7 bejelentés érintett. Ezek közül 35 volt riasztás, amely azonnali intézkedést igényelt a hatóság részéről.

Annak érdekében, hogy az emberek minél inkább biztonságban érezzék magukat a NÉBIH a múlt év tavaszától működteti a zöldtelefonszámát, amelyen az esetleges visszásságokat be lehet jelenteni. A múlt év márciusának utolsó harmadától a tavalyi év végéig a zöldszámra 3035 bejelentés érkezett. A bejelentéseket a szakemberek minden esetben megvizsgálják és vissza is jeleznek.

A NÉBIH-en belül megalakult a Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Helik Ferenc, az igazgatóság vezetője elmondta, hogy az elmúl hat hónapban 143 ellenőrzést hajtottak végre, amelyek során mintegy 1250 tonna termékkel kapcsolatos intézkedést tettek az ellenőrök. A megvizsgált termékekből mintegy 630 tonnát kellett megsemmisíteni.

A kiszabott bírság összege 97 millió forint volt. Emellett a szakemberek mintegy 2,8 milliárd forint áfa- és adóelkerülést is megállapítottak. A vizsgált esetek 83 százalékában tártak fel valamilyen jogsértést.

(MTI/ Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…