2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Megújult a Barátság kertje

Megújult a Barátság kertje

Megújult a Barátság kertje Négy hónapig készült, és két nap alatt állították a helyére azt a székelykaput, ami mostantól a Barátság kertje bejáratát jelzi Tiszaújvárosban. A faragásokkal díszített tölgyfa alkotást apa és fia, Kovács Gábor és István készítette nagy műgonddal és a székely tradíciók, hagyományok betartásával.

– A székelykapuk területenként változnak – mondja az összeszerelés közben az apa. – Van ugyan néhány állandó dolog rajta, mint például, hogy a nap jobbról nyugszik, balról pedig kél, ám a motívumok vidékenként változnak.
A tiszaújvárosi kapu a csíki motívumokat hordozza magában, és alkotója szerint a barátságot jelképezi, mert, ahogy elmondta, aki ezen belép, az barátságra talál.
Az összeszerelési munkálatokat kisebb tömeg kísérte szemmel a csepergő eső ellenére. Bár a szederkényi városrészben van egy ilyesfajta kapu, de ez a jelentősen nagyobb alkotás várhatóan a város, és az itt lakók egyik büszkesége lesz.
– A csíkszeredai barátaink ajánlották fel ezt a lehetőséget – mondta az összeszerelési munkálatokat ugyancsak megtekintő Bráz György alpolgármester –, és ezt tovább gondolva jött a kopjafa. Ezeknek pedig természetesen a legméltóbb helye itt, a Barátság kertjében van.
A kapu és a kopjafák a helyükre kerültek és remélhetőleg sokáig díszítik majd a parkot és a várost érintetlenül, a maga szépségében, írja a tiszaujvaros.hu.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek