2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
Miskolci Egyetem

Megkérdeztük: Mennyi a külföldi diák a Miskolci Egyetemen, és mennyit hoz ez a kasszába?

Miskolci EgyetemInformációink szerint, Debrecenben 1000 külföldi diák kezdi meg a tanulmányait, ez hét milliárd forint árbevételt jelent az egyetemnek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy állunk ezzel a kérdéssel Miskolcon, így megkérdeztük, hogy mennyien tanulnak  külföldiek, összesen, és hányan kezdenek ebben az évben, hány szakon, s ez mennyi plusz árbevételt jelent nálunk.

Sándor Krisztina intézményi koordinátortól megkaptuk a Miskolci Egyetem
idegen nyelvű képzési kínálatát, de az árbevételről nem kaptunk tájékoztatást.

A Miskolci Egyetemen az 1990-es évektől kezdődően jelentős létszámú (100 – 200 fős) arab hallgatói közösség angol nyelvű oktatása folyt a Gépészmérnöki Karon, valamint az akkori Bányamérnöki Karon (mai nevén Műszaki Földtudományi Karon). Ezt követően egy hosszabb időszakon keresztül szünetelt az önköltséges nemzetközi diplomaszerző képzés. Ugyanakkor az Erasmus Program megjelenésével az angol nyelvű oktatás nem szünetelt. Az Erasmus hallgatói mobilitásban évente részt vevő beutazó hallgatók számát az alábbi táblázat tartalmazza.

1

*csak az első féléves adatok állnak rendelkezésre

Költségtérítéses, noha még nem diplomaszerző – formában 2014 januárjától kezdődően fogad intézményünk fokozatosan növekvő létszámban brazil hallgatókat a három műszaki karon egy éves folyamatos képzésre, amely két hónapos (nyári) szakmai gyakorlatot is magában foglal. A „Science Without Boarders” (SWB) brazil részképzés és a Stipendium Hungaricum (SH) diplomaszerző kormányközi megállapodáson alapuló programok keretében már százas nagyságrendű létszámban folyik az angol nyelvű oktatás.

2

A Miskolci Egyetemen egyéb diplomaszerző angol nyelvű nemzetközi képzési programok is léteznek jelenleg, amelyeken túl számos angol nyelvű szak indítása folyamatban van. 

3

A 2015/16- os tanév 1. félévében a Miskolci Egyetemen tanulmányokat folytató (részképzéses és diplomát adó teljes képzéses) hallgatók létszáma: 175 fő 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek