2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
Máté napi Aszúünnep Sárospatakon

Máté napi Aszúünnep Sárospatakon

Máté napi Aszúünnep SárospatakonIdén először rendezték meg Sárospatakon a Máté napi Aszúünnepet, ami az elmúlt években Sárospataki Bornapok néven vált népszerűvé.A három napos ünnepen, volt borverseny, Zenész Mustra, főzőverseny, szüreti felvonulás, és természetesen utcabál is. Vasárnap a rendezvény névadója, Szepsi Laczkó Máté tiszteletére ajánlott Istentisztelet a Református templomban, a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével.

 

Amit Szepsi Lackó Mátéról, a Máté napi aszúünnep névadójáról tudni érdemes

Szepsi Laczkó Máté a nevében hordozza szülőhelyét Szepsit, a Kassától 25 kilométerre, a Bódva partján épült települést. A tatárjárás után a Szepességből oda érkezett német eredetű családok népesítettek be, erre utal a településnév – bővíti Virágh Sándor református lelkész, a hévégi ünnep névadójáról szóló ismereteinket…

Máté a Sárospataki Református Kollégium diákja volt, kiváló képességét bizonyítja, hogy Olaszliszkán és Kassán tanítóskodott, majd Lorántffy Mihály támogatásával külföldi tanulmányúton járt Wittenbergben és Hánauban, s így európai szintű képzettséget szerezve állt a Lorántffy család szolgálatába udvari papként. Lorántffy Zsuzsanna javaslatára Erdőbényére kerül református lelkipásztornak, ahol irodalmi és történetírói munkásságot is kifejt, valamint foglalkozik a Lorántffy szőlőbirtokok kapcsán borászattal is.
Méltán viseli Szepsi Laczkó Máté hegyalján az „aszúbor atyja” titulust akkor is, ha nem ő az első aszú készítője, vagy feltalálója, ahogy néhány fellelkesült hagyományőrző említi, de egy biztos: az aszúborkészítés receptjét leírta, amely az utókor számára fennmaradt, valamint készített is aszúbort Lorántffy Zsuzsanna számára – a hagyomány szerint – az Oremus dűlőben későn szüretelt szőlőből. Az aszúkészítés receptjének leírása arra enged következtetni, hogy ez az ő korában nem volt közismert, de volt kitől megtudnia az ősi „titkot” a tudós tiszteletesnek. A leírás arra is utal, hogy normának, követendőnek, az utókor számára is megőrzendőnek tekintette ezen ismereteket.
Méltán viseli nevét Sátoraljaújhelyben a mezőgazdasági szakiskola. Életművére büszke szülővárosa, ahol gyönyörű faragott emléktábla őrzi emlékét. Erdőbényén, ahol nyugvóhelye is van, Lavottha Géza szobra őrzi nevét és alakját az utókor számára.

Sárospatak, a tanulmányainak és uradalmi tanácsosi szolgálatának színhelye sem akar adós maradni e kiváló, példakép értékű történelmi személyiség emlékezetének, és egy „élő” emlékművel, a Máté napi aszúünnep rendezvényével tiszteleg öröksége előtt. Szepsi Laczkó Máté feljegyezte hajdanán történetírói igényességgel az Emlékezetre méltó dolgokat 1520-tól egy évszázad eseményeit, ami a jelenkor történészei számára értékes forrás. Reméljük, hogy a sárospataki Hegyközség, A Művelődés Háza és Könyvtára, a Református Egyház és Kollégium, valamint az Újbástya Rendezvénycentrum összefogásával létrehozott, sokak segítségével megvalósított történelmi keretbe helyezett szüreti nap, borverseny és kulturális seregszemle elnyeri a közönség tetszését, és egy anyagiakban szűkölködő időben is a tájhoz és a szürethez illő eseménnyel zárulhat a turisztikai szezon.
Szepsi Lackó Máté munkássága az aszúbor reneszánszát és világhódítói útját indította el, személye emlékezetre méltó, hiszen a szellemi műveltségét úgy kamatozta, hogy az korának gazdasági hasznára volt, melyben épített a helyi természeti adottságokra.

Az aszúbor fénye, tüze melegítse át a szíveket és legyen ne csupán hírnév, hanem gyógyszer, a hegyaljai emberek megélhetésének lehetősége.
Örvendj hát te boldog Patak, hogy fogadsz illy férfiat,
Akinek szent tudománya az Egeken fejül hat…
Itasd szent Ambrosiádnak ébresztő erejével.

 

 

 

forrás:sarospatak.hu
 

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek