2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF

Felhívás Miskolc lakosságához!

Felhívással fordulunk Miskolc város lakosságához, hiszen lakókörnyezetünk tisztán tartása és rendezettsége közös ügyünk! Kérjük Miskolc lakosait a tulajdonukat képező ingatlan és az ingatlan előtti zöld sáv rendszeres kaszálására, tisztán tartására. Felhívjuk a figyelmet MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 22/1999. (VI.7.) sz. rendeletének 6. §- ára, amely kimondja: a lakóknak ingatlanuk előtti, melletti és mögötti 10 méteres szélességben kötelességük rendet tartani, a köztisztaság megőrzésében mindenkinek kötelessége közreműködni. A tisztán tartáshoz hozzátartozik az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, a zöldterületek gaztalanítása, kaszálása, gyűjtőhelyre szállítása is.  A rendelet érvényes a szórakoztató-, vendéglátóipari, kereskedelmi egységek és más elárusító helyek (büfékosi, trafik, utcai árusok, taxi állomás) üzemeltetőire is.

Vegyük fel közösen a harcot a parlagfű és más allergiát okozó gyomnövények ellen is. A védekezés során nagyon fontos, hogy azt a virágzás előtt végezzük el, ellenkező esetben a pollentermelést nem tudjuk meggátolni. A mechanikai úton történő védekezés kis területen gyomlálással — gyökérrel együtt történő kihúzással, nagyobb területen rendszeres kaszálással — vegetációs időszakban időjárástól függően legalább havonta egyszer úgy, hogy 1-3 cm-es tarló maradjon.

Miskolc városa pályázott az országos közfoglalkoztatási program támogatására, amit a parlagfű által legfertőzöttebb kistérségek számára írt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium. Térségünk parlagfű által ugyan nem a legszennyezettebb, de a minisztérium a kistérségek meghívásánál figyelembe vette a foglalkoztatás- politikai szempontokat is. Pozitív elbírálás esetén a parlagfüves, és egyéb allergén növényekkel fertőzött területek kaszálását 45 fő kezdheti meg július 01-től 2 hónapon keresztül.

Június 30-ig az ingatlantulajdonosoknak eleget kell tenni ennek a törvényi kötelezettségnek. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, bírság szabható ki. Célunk nem a büntetés, hanem Miskolc város rendezetté, élhetővé tétele. A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló 22/1999. (VI.7.) sz. rendelet betartását a Közterület-felügyelet ellenőrzi.

A nem önkormányzati tulajdonú területeken a Városgazda Kft. 18 Ft + ÁFA / m^2 + szállítási díj +elhelyezési díj ellenében végzi a kaszálást, ezen felül még növényvédelmi bírság is terheli a földtulajdonost, melyet a Polgármesteri Hivatal Építési és Környezetvédelmi Osztálya szab ki.

Kérjük, hogy aki Miskolc területén elhanyagolt, gondozatlan, gyomos ingatlant észlel, jelezze a  46/507-049  telefonszámon.

Vegyük fel közösen a harcot egészségünk és a kulturált környezet rendben tartása érdekében és tegyük együtt otthonosabbá lakókörnyezetünket és egész Miskolcot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…