2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Fejlesztések a biztonság érdekében a MIVÍZ-nél

A beruházások a közműves ivóvíz ellátás biztonságának javítása céljából a kockázatot jelentő súlyosan veszélyeztetett vízbázis megóvását, vagy az ellátási biztonság kellő mértékű javulását eredményező technológia alkalmazását, illetve a közműves vízellátás helyreállítását, vagy a vízbázis, vízmű működését biztosító fejlesztések előkészítését, illetve megvalósítását segítették.

Továbbá céljuk a vízellátás biztonságának javítása Miskolc város azon részein, ahol a közüzemi vízmű által szolgáltatott víz minősége jellemzően megfelel a 98/83/EK irányelvben és a hatályos 201/2001. (X.25.) Kormányrendeletben rögzített határértékeknek, ugyanakkor az üzemelő vízbázis (Tapolcai vízmű) súlyos veszélyeztetettsége miatt a vízellátás biztonságát jelentős kockázatok terhelték. Az érintett területen a közműves vízellátás biztonságának javítása is kiemelt feladat volt.
Üszögh Lajos ügyvezető a projektátadó tájékoztatón hangsúlyozta: „ A városi KEOP beruházások a társaság gondozásában tovább folytatódnak 2014-ben, és befejezésük megtörténik az Európai Uniós költségvetési ciklus során. Célunk változatlanul a szolgáltatási színvonal növelése, az ellátásbiztonság erősítése, a vízminőség javítása, valamint az energiatakarékos, környezettudatos működés megvalósítása.”
A projekt időszak fejlesztései hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal javulásához és a fogyasztói elégedettséghez. Az alábbiakban a legérdekesebb beruházások közül említünk:
Az Alapzóna vízmű rendszer fejlesztése (MIVÍZ Kft. Miskolc hálózat) (KEOP-1.3.0/09-11-2013-0152) című projekt keretén belül készült el az Avasi lakótelepen található Szilvás utca ivóvízvezeték rekonstrukciója. A beavatkozást több tényező befolyásolta, köztük az ú.n. határ hibaszámok túllépése is. A Szilvás utca 281 fm hosszú azbesztcement anyagú ivóvízhálózat rekonstrukciója valósult meg D110 KPE vezetékre. A Miskolctapolca vízmű rendszer fejlesztése (MIVÍZ Kft. Miskolc hálózat) KEOP-1.3.0/09-11-2013-0153) című projekt beruházásaihoz tartozik a Termál-kút vízadó járatának megerősítése, amely azért vált fontossá, mert a rendkívüli csapadék következtében fellépő karsztárvíz megrongálta a kút vízadó járatát. A vízkivétel és a vízminőség biztonságossá tétele érdekében a kúttalpon beton támfalas megtámasztással lettek kiváltva az ideiglenes megtámasztások, amely munkavégzéshez ipari búvárok bevonása volt szükséges. A tapolcai Új-kút és Olasz-kút támfal építése szintén földfelszín alatti beavatkozás volt. A helyszín különlegessége, hogy az Olasz-kút munkálatai 1909-ben itt kezdődtek meg Lenarduzzi olasz mester irányításával. A Göröghegyi vízmű rendszer fejlesztése (MIVÍZ Kft. Miskolc hálózat) (KEOP-1.3.0/09-11-2013-0154) című projekt során valósult meg a Tavi-forráson az UV fénnyel történő fertőtlenítés kivitelezése. A 2010-es karszt árvizet követően a minél nagyobb vízbiztonság érdekében a MIVÍZ Kft. növelni kívánta a fertőtlenítés hatékonyságát, amelyre a legkorszerűbb, vegyszer nélküli megoldás volt a legmegfelelőbb.
Miskolc eddig is sokat tett a környezetbarát várossá válásért, amit számtalan beruházása bizonyít. A MIVÍZ Kft. KEOP támogatással megvalósult fejlesztései is illeszkednek Miskolc környezetbarát szemléletéhez, környezettudatos fejlesztéseihez.
.
A MIVÍZ Kft. szolgáltatási területén a várossal együttműködve KEOP konstrukció keretében folyamatosan fejleszti a közművagyont. A beruházások összértéke elérte az 512 millió forintot. Ebből közelítőleg 90 millió forint önrész, 422 millió forint Európai Uniós támogatás. A KEOP célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése, az egyes környezeti-, természetvédelmi és vízügyi feladatok megoldása, a természeti erőforrások hatékonyabb, takarékos használata, egészséges környezet kialakítása és megőrzése.
.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek