2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Fehér Éjszaka

Miskolc és Kassa 1997-től ápol partnervárosi kapcsolatot. A kultúra, sport és turizmus területén folyamatosan keresik a kapcsolatot, az együttműködési lehetőségeket, és hogy közösen mutassák meg a városok turisztikai kínálatukat, rendezvényeiket.  Így került sor arra, hogy az Európa kulturális fővárosa programsorozat „előfutáraként” 2012. október 6-án a miskolciak részt vegyenek a Fehér Éjszaka kulturális rendezvényen, mely a kortárs művészetek bemutatója.

A Kassa Kulturális Főváros 2013 programiroda és a Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Kft. közös szervezésében Miskolcról két emeletes busszal indultak a vendégek a rendezvényre.  A 30 művészeti objektum között volt hang-, fény – és mozgó installáció, filmek, interaktív helyszínek, kifejezetten gyerekeknek összeállított programok, irodalmi, színházi és egyéb performance-ok. A 19.00 órától hajnali 2.00 óráig tartó rendezvény sikert aratott az oda látogatók körében. Az érdekes, olykor csak elvontan értelmezhető, művészi alkotások között mindenki megtalálhatta a kedvencét. A szlovák művészek mellett nemcsak a szomszéd államok, hanem francia, olasz, német, portugál, svájci művészek is szerepeltek a kiállítók között, összesen több mint negyvenen.  Kassa fényekben játszó utcáin a vendéglátóhelyek nyitva tartása alkalmazkodott az eseményhez, így késő éjszakáig kínálták a szlovák specialitásokat is.
A Fehér Éjszaka (Nuit Blanche) európai projekt, 10 éve indult Párizsból. A V4-es államok közül, csak Kassa szervezi meg évről évre. Legnagyobb és leghíresebb Fehér Éjszakák még Brüsszelben, Rómában, Madridban, Rigában, Bukurestben, Péterváron, Los Angelesben, illetve Torontóban találhatóak.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek