2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

200 milliós fejlesztés

Mintegy 200 millió forint értékben jelentős infrastrukturális fejlesztést hajtott végre a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület. A társaságiadó-kedvezményről szóló pályázat keretében a Városi Sportpályán, a Városi Sportcsarnokban, valamint az utánpótlás központban is nagymértékű átalakítást végeztek el az elmúlt hónapokban.

Országos szinten is jelentős fejlődést hozott a Kormány társaságiadó-kedvezményről szóló törvénye, amely az öt látvány-csapatsportág, a labdarúgás, a kézilabda, a vízilabda, a kosárlabda és a jégkorong támogatását jelenti. A kezdeményezés óriási sikert aratott, hiszen csak a labdarúgás területén 1078 pályázat érkezett a Társaságiadó-kedvezményből igénybe vehető támogatásokra a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. A pályázatnak köszönhetően országosan mintegy 20 milliárd forint áramlott a sportágba.
A mezőkövesdi labdarúgás fejlesztésére hozzávetőleg 200 millió forintot lehetett felhasználni. Az említett összegből a Mezőkövesd Zsóry SE 71 millió 561 ezer forint támogatásra volt jogosult, amit az egyesület teljes egészében össze tudott gyűjteni a vállalkozóktól. Az egyesület a megszerzett pénzt tárgyi eszközök beszerzésére, valamint az utánpótláscsapatok működtetésére használta fel. A támogatást egyebek mellett sportfelszerelések, mezek beszerzésére, a játékosok utaztatására, továbbá, nevezések befizetésére, tornák, edzőtáborok finanszírozására fordították. Az informatika területén is jelentős beruházás valósult meg, miután a klub vezetői több számítógépet is beszereztek. Ezen felül az utánpótlásban dolgozó edzők bérezésére és egyéb személyi jellegű kiadásokra is jutott az említett pénzből.
Az egy évvel ezelőtt megalakult Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. még sikeresebben szerepelt a pályázaton, hiszen 117 millió 166 ezer forintot sikerült elnyernie, amit fejlesztésre és felújításra használtak fel. A Kft. költségvetéséből összesen 142 millió forintos fejlesztés valósult meg a Széchenyi úti sporttelepen, valamint a tűzoltópályán kialakított Sportcentrumban. A Sportpályán a Kavicsos-tó felőli kerítés felújítására, illetve cseréjére mintegy 8,5 millió forintot fordítottak. A Városi Sportcsarnok vizesblokkjai 8 millió 300 ezer forintból újultak meg, amely annak köszönhető, hogy az épület vagyonkezelői jogai a kft.-hez tartoznak, így az intézményt be lehetett vonni a programba.
A legnagyobb horderejű fejlesztéseket a tűzoltó pályán hajtották végre, ahol egyebek mellett egy 115×74 méteres, villanyvilágítással, mobil lelátóval, eredményjelzővel ellátott nagy műfüves pályát építettek meg közel 97 millió forintból. Ezen kívül 25 millió forintból megépült egy szintén 115×74 m-es vadonatúj füves játéktér. Az utánpótlásközpont kerítése szintén megújult, melynek elkészítése három és fél millió forintba került. Az infrastrukturális fejlesztések mellett az óvodástól az U11-es korosztályok nevelésére és versenyeztetésére is jutott forrás.
A Vasas ellen szeptember 9-én megrendezett összecsapásra kilátogató szurkolókat új látvány fogadta, miután a Széchenyi út felül is megszépült a Városi Sportpálya, ahol 400 fő számára alkalmas mobil lelátót alakítottak ki az elmúlt hetekben. Az MSE-Zsóry a műfüves pálya mellett megépített új kerítés és a közelmúltban beüzemelt új digitális eredményjelző mellett tehát újabb fejlesztést hajtott végre.
A nagy horderejű felújítással és bővítéssel nem ért véget a sportfejlesztés. „Örömmel jelenthetem be, hogy a Társasági Adó kedvezmény pályázatának következő körében mintegy 80 millió forintot nyertünk a labdarúgó utánpótlás fejlesztésére, amelyről már megszületett a döntés. Emellett egy másik pályázatot is benyújtottunk az utánpótláscentrum kiszolgáló épületének fejlesztésére, valamint a Sportpályán lévő klubház teljes felújítására és bővítésére. A pályázat elbírálása folyamatban van, döntés a közeljövőben várható.” – mondta Tállai András, a Mezőkövesd Zsóry SE társadalmi elnöke.
A célok között szerepel egy stabil utánpótlás bázis kialakítása Mezőkövesden és a térségben, amely az eddigieknél is hatékonyabbá teheti a fiatalok képzését. Ehhez kapcsolódóan fontos az utánpótlás korosztályú játékosok létszámának növelése, így hozzávetőleg 400 sportoló számára szeretnék megteremteni a magas szintű képzés feltételeit. A minőségi utánpótlásképzés mellett fontos, hogy a felnőtt csapat is kiemelkedően szerepeljen a bajnokságban, éppen ezért a vezetőség az egycsoportos NB II-be jutást, tehát az 1-5. hely megszerzését tűzte ki célként Véber György csapata számára. Ami a távolabbi terveket illeti, az infrastruktúra további fejlesztésének egyik fontos pillére lehet majd a későbbiekben a Hadnagy úti sportbázis kiépítése, ahol extrém sportpályákat (pl. sqash pálya, teniszpálya), továbbá téliesített labdarúgó edzőpályákat szeretnének létesíteni.
B. K.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…