2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„Észak-Magyarország kicsinyeiért”

Európai Uniós támogatással megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó centruma. A projekt alapvető célja, hogy megteremtse az észak-magyarországi régióban a korszerű, költség-hatékonyan működő PIC III ellátást – hangzott el a július 9-én tartott projektzárón a megyei kórházban.

A pályázat teljes költségvetése: 405 025 784 forint, amely 90 százalékos Európai Uniós támogatással valósult meg 2011. október elseje és 2013. július 31-ike között.

A megvalósult projekt kiemelt jelentőségű a térségben tekintettel arra, hogy az Észak-magyarországi régió, ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Magyarország legelmaradottabb térségeihez tartozik, mind gazdaságilag, mind demográfiailag. Ezek a kedvezőtlen körülmények általános rossz egészségi állapothoz vezetnek. A régió lakosságában nagy arányt képvisel a roma kisebbség, illetve a hátrányos helyzetű, szegény lakosság, ebben populációban magasabb a koraszülöttség aránya.
A csecsemőhalálozási adatok javítása az intézmény számára kulcsfontosságú felelősség és feladat. Ezen szakmai célok elérése érdekében a koraszülötteket ellátó központ 381 millió forint értékben szerzett be informatikai és orvos-technológiai eszközöket a projekt részeként.
A projektzárón a résztvevők megtekintették az új berendezéseket, összesen 137 darabot. Ezekkel a korszerű eszközökkel 157 „matuzsálemet” válthattak ki.

„Hazánkban igen magas a koraszülések és a csecsemőhalálozások aránya, a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplénben rosszabb az országos átlagnál. Az okok között említhető, hogy a régióban sok a hátrányos helyzetű, szegény ember. A PIC-ben ellátott újszülöttek közel 20 százaléka 1500 gramm alatti, ami azzal is összefügg, hogy a megyében ez a kórház fogadja a veszélyeztetett terhesek zömét. A koraszülötteket ellátó centrum megújulása hozzájárul a probléma kezelésének minőségi javulásához” – fogalmazott a centrum (PIC) osztályvezető főorvosa, dr. Szűcs Ildikó.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek