2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 385 HUF
1 GBP 451 HUF

Építkezés az árvíz után Felsőzsolcán

Lezárult az állami újjáépítési program támogatási megállapodásainak megkötése Felsőzsolcán. A kormányhatározat alapján a szerződéskötések augusztus 25-én kezdődtek, de már az első napokban látszott, a sok rendezetlen tulajdonviszony, nem egyértelmű biztosítási és hitel helyzetek miatt a várnál lassabban haladt a munka. Ezért augusztus 10-ig meghosszabbították a kivitelezésre vonatkozó vállalkozói szerződések megkötésének határidejét. A tapasztalat azt mutatta, hogy az előzetes felmérésektől is többen, mintegy 41 károsult élt a kormány által is preferált lakásvásárlási lehetőséggel. A minimális lakhatási feltételek jogosultsága esetén ugyanis vagy a vásárlást vagy az építést választhatták a károsultak.

Az összesítés szerint 125 darab szerződést kötöttek. Ebből 41 lakásvásárlásra, 84 pedig építésre vonatkozott. Huszonkilenc esetben a károsultak írásban úgy nyilatkoztak, hogy maguk kívánják megoldani a lakhatásukat és nem veszik igénybe az állami támogatást. Tizenhat esetben a tényállás és a jogosultság megállapítása még folyamatban van, ezekről hétfői rendkívüli ülésén dönt majd a felsőzsolcai képviselő-testület. (Ezek hátterében olyan gondok állnak, mint például a biztosítási összeget a másik tulajdonos már elköltötte, hagyatéki ügyek, stb.) További 16 esetben pedig a károsultak még gondolkodnak azon, hogy igénybe veszik e az állami támogatást.

A szerződéskötések alkalmával sok furcsa, váratlan, jogilag nehezen értelmezhető esettel találkoztak a városháza munkatársai. Az egyik esetben például három éve lejárt személyi igazolvánnyal jelent meg a károsult, de volt olyan eset is, hogy a 25 éve meghalt édesapa még mindig tulajdonosként szerepelt az ingatlan tulajdoni lapján. Az egyik szerződésnél pedig az jelentett kisebb fennakadást, hogy 17 tulajdonosa volt az elvesztett és újjáépíteni kívánt ingatlannak, s több napos egyeztetést igényelt, hogy minden tulajdonos egy időben ott legyen az aláíráskor.

Eddig 92 építési engedély kérelem érkezett, amiből 86 már jogerőssé vált. Felsőzsolcán eddig 70 vállalkozási szerződést kötöttek. A képviselő-testület legutóbbi döntése értelmében a héten megkezdődött a 13 könnyűszerkezetes ház építése is Felsőzsolcán. A lakásvásárlást választók közül tíz esetben tudjuk, hogy már heteken belül beköltözhetnek új otthonukba. Az önkormányzat által biztosított átmeneti szálláson jelenleg még hét személy tartózkodik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek