2024. 05. 3. péntek

Tímea, Irma
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Enyhültek és enyhülnek egyes adó- és járulékterheink

Enyhültek és enyhülnek egyes adó- és járulékterheinkAz APEH Contact Centerének munkatársai a járulékokat, valamint az ún. egyéb adókat érintően az alábbi témakörökben tapasztaltak nagy érdeklődést, ezért összefoglaljuk a változásokat.

 

 

 

2009. július 1-jétől életbe lépett változások

Valamennyi vállalkozás számára 32%-ról 27%-ra csökkent a munkáltatót terhelő járulék mértéke legfeljebb a minimálbér kétszereséig (ezen belül az egészségbiztosítási járulék 5 százalékról 2 százalékra, a munkaadói járulék pedig 3 százalékról 1 százalékra csökkent). A minimálbér kétszeresét meghaladó kifizetések esetén a járulékmértékek nem változtak.

A munkáltatók által a Munkaerő-piaci Alapba fizetendő járulék csökkentésével összhangban, 2009. július 1-jétől a vállalkozói járulék mértéke 1,5 százalékponttal csökkent.

Változott a Start-kártyás munkavállalók foglalkoztatásával összefüggő járulékfizetés mértéke is. Az alkalmazás első évében a járulékalapot képező jövedelem után a fizetendő járulék mértéke 10%, míg a második évben 20%. A minimálbér kétszeresét meghaladó járulékalap után az általános mértékű járulékokat kell megfizetni.

Fontos, hogy a munkavállaló bruttó bérét terhelő és levonandó nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási járulék mértéke nem változott.

Az egyéni és társas vállalkozók után a minimálbér kétszeres összegéig a korábbi 4% helyett 2,5% vállalkozói járulékot kell fizetni. A jövedelemnek a minimálbér kétszeresét meghaladó része után a járulék mértéke változatlanul 4%.

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény módosításának részeként:

csökken a kötelezettek által elszámolható költségek mértéke, és megszűnik az eddigi „átalány-elszámolás” lehetősége;

a nem gyakorlati képzés szervezésével teljesítő hozzájárulásra kötelezettek esetében a képzési alaprészbe történő kötelező befizetés mértéke azonban emelkedik.

 

2010. évben a munkáltatók terheit mérséklő intézkedések.

Jövedelemhatártól függetlenül 27% lesz a munkáltatói járulékteher.

A munkaadói és a munkavállalói, valamint a vállalkozói járulék az egészségbiztosítási járulék tárgykörébe integrálódnak. 

Megszűnik továbbá a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség. Ezzel párhuzamosan azonban új százalékos mérték lép életbe, a 11 %-os eho 27 %-ra emelkedik.

A „kisadók” számának csökkentését és ezáltal az adózás egyszerűsödését szolgálja a kulturális járulék megszüntetése is.

A megváltozott munkaképességűek integrált foglalkoztatásának ösztönzése érdekében a rehabilitációs hozzájárulás az ötszörösére emelkedik (192 900 Ft/fő/év helyett 964 500 Ft/fő/év). A kötelező foglalkoztatási szint (5%) nem változik, ezáltal az intézkedés a jogkövető és szociálisan érzékenyebb vállalkozási környezet kialakulását segíti elő.

 

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága
 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…