2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Elviszik és mégis a miskolciaké marad

Két „bécsi” SGP villamos indult útnak ma a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelyéről, a 189-es és 195-ös pályaszámú. A piros villamosok 12 éven át közlekedtek Miskolcon, a város utcaképéhez szervesen hozzátartoztak. Tavaly nyár végén döntött úgy az MVK Zrt., hogy kreatív alkotói pályázatot ír ki a bécsi villamosok turistalátványosságként való megőrzésére. A pályázat lezárult, a 74 érvényes alkotásból kihirdették a nyerteseket és hat bécsi szerelvényt elkülönítettek a pályázat ötleteinek a megvalósítására. Ebből a hat villamosból kettő most „szerető gazdára” talált.

A kedves piros szerelvényektől való búcsúzást megkönnyítette, hogy a járműveket nem vitték messzire, hiszen a bécsi villamos ötletpályázaton induló Lillafüredi Kisvasútért Alapítvány vásárolta meg őket. Az Alapítvány a két villamost az MVK telephelyéről az ÉSZAKERDŐ Zrt. LÁEV Üzemigazgatóság telephelyére, Felső-Majláthra szállíttatta.

Az alapítvány tervei szerint a közeljövőben pályázati forrásból a bécsi villamosok felhasználásával egy elektromos meghajtású energiatárolós motorkocsit épít majd. Ez a motorkocsi itt  Miskolcon, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútján  fog közlekedni. A bécsi villamos emlékét így méltóképpen megőrzi, valóban turistalátványosságot készít szerelvényekből. A múlt emlékének megőrzését a környezettudatosságra törekvéssel összekapcsolva, Miskolc városának a „Green city” programjához illeszkedve valósítják majd meg, hiszen a villamosokból építendő motorkocsi korszerű hajtásrendszerrel felszerelt, zéró emissziós jármű lesz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…