2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Valóban 21 gramm a lélek?

Tények és elméletek a halál pillanatáról

Szinte nincs olyan ember, akit ne foglalkoztatna az elmúlás gondolata. Némelyek vallási, mások pedig tudományos alapon keresik a választ a kérdésre: mi történik a lélekkel a halál pillanatában. Tovább él vagy semmivé lesz? A 21 gramm című film szerint a halálunkkor veszítünk testtömegünkből. Ennyi lenne tehát a lélek súlya? Az alábbi összeállításból kiderül, hogy van-e tudományos alapja az elképzelésnek.  

Öt darab ötforintos, egy kolibri vagy egy szelet kinder csoki. Mind 21 gramm – nem nagy súlyról van tehát szó. Alejandro Gonzalez Inarritu 21 gramm című filmjének alapkoncepciója, hogy az ember ennyit veszít testtömegéből a halál pillanatában. Ez lenne tehát a lélek súlya, ami a megsemmisüléskor tovaszáll és elhagyja porhüvelyét? Többek között ennek rejtélyét is feszegeti a Bábel rendezőjének 2003-as filmje, amely szombaton a Paramount Channel műsorán kerül képernyőre.

A tudomány világában először egy amerikai orvos, Duncan MacDougall fejéből pattant ki az a feltevés, hogy az emberi léleknek súlya van – ezt bizonyítandó az 1900-as évek elején kutatómunkába fogott. Szentül hitt abban, hogy az emberi lélek egyféle anyag formájában létezik a testben, tehát tömeggel rendelkezik. Egy speciális kórházi ágyat gyártott segítségül kutatásához, amely egyben egy érzékeny mérleg is volt. Hat gyógyíthatatlan beteg embert vizsgált meg, akikről bebizonyosodott, hogy halálukkal egy időben átlagosan 21 grammal könnyebbek lettek.

A kísérletet és a hipotézis alátámasztását azonban sokan megkérdőjelezték. Elsőként Augustus P. Clarke tette ezt, aki szerint az izzadásra, nem a lélekvándorlásra vezethető vissza a 21 grammos súlyvesztés. Ugyanis a halál beálltával a tüdő már nem hűti tovább a vért, így a testhőmérséklet megemelkedik, és ez izzadáshoz vezet. A tudomány mai álláspontja is hasonló – Robert Stern, a Kaliforniai Egyetem patológusa is szinte teljes bizonyossággal állítja, hogy nem a lélek tömegéről van szó.

A 21 gramm című alkotás viszont a lélek teória mellett teszi le voksát – Innaritu műve azonban ezen az elméleten túl rengeteg más témát is boncolgat: vajon tényleg az ember saját maga választja sorsát? Van-e hatalma Istennek vagy az embernek az élet felett? A halál véletlenek eredménye vagy maga az elkerülhetetlen végzet? A magával ragadó, kezdetben bonyolultnak tűnő történet három emberi sorsot mutat be, amelyek néhány eseménynek köszönhetően összeérnek – a film végére azonban összeáll a zavaros kép, az okhoz okozat kapcsolódik és fény derül arra is, kinek mennyit ér saját élete.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek