2024. 10. 24. csütörtök

Salamon
1 EUR 402 HUF
1 GBP 483 HUF
Kezdőlap » Hírek » B.A.Z.-megyei hírek » Együttműködési megállapodás az ÉMÁSZ és NAV ÉMRVPF között

Együttműködési megállapodás az ÉMÁSZ és NAV ÉMRVPF között

Az évről évre több százmillió forintos kárt okozó vezeték és olajlopások visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság (NAV ÉMRVPF).
Az elmúlt két évben mintegy 200 esetben, közel 300 millió Ft kárt okoztak a színesfém tolvajok az áramszolgáltatóknak.
Több okból is fontos az erre szakosodott bűnbandák felszámolása, hiszen a lopások súlyos következményekkel járhatnak a fogyasztókra, a szolgáltatóra és az elkövetőre nézve is:
•    Ellopott, megrongált berendezések pótlása. Ez nemcsak anyagi kárt jelent, de az elhúzódó javítási munkák miatt sok kellemetlenséggel is jár. Pl.: a több tonna súlyú vezetékek – ha azt valahol megbontják – elrántják az egész hálózatot és a közútra dőlhetnek.
•    Környezetszennyezés lehetősége a transzformátor olaj talajba jutása során. Az ehhez kapcsolódó kármentesítés – hiszen a szennyezett talajt meg kell tisztítani és helyére újat kell szállíttatni – sokszor többe kerül, mint a megrongált berendezés pótlása.
•    Az áramszünet okozta kellemetlenség, esetleges fogyasztói károk. Több tízezer fogyasztó maradhat áram nélkül üzemzavar esetén, ha a tartalék vezetékszakaszt ellopják és ennek hiányában nem lehetett átkapcsolni a fogyasztókat más körzetre.
•    Sok esetben a felelőtlen tolvajok saját testi épségüket veszélyeztetve próbálnak meg egy-egy hálózati elemet eltulajdonítani. Sajnos volt már rá példa, hogy a lopási kísérlet halállal végződött. A megrongált elektromos berendezések azonban akár a kíváncsi gyerekekre is veszélyesek lehetnek, gondoljunk csak az ellopott kandeláber ajtókra.

A két fél között most aláírt együttműködési megállapodás célja, hogy a fennálló törvények és jogszabályok, valamint a 2010. január 1-jén életbe lépett 2009. évi LXI. törvényben foglaltak figyelembe vételével kölcsönösen segítsék egymás tevékenységét. Közösen lépjenek fel a közrend, a közbiztonság megszilárdítása, a vagyonbiztonság, vagyonvédelem eredményességének javítása, a szerződő felek összehangolt tevékenységének és egymás munkájának kölcsönös segítése érdekében.

Az elkövetők kifinomult módszerei sokszor nem is okoznak azonnal áramkimaradást, és a néhány tízezer forintos nyereség reményében több milliós kárt okoznak egy-egy alkalommal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp