2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

A vezető tisztségviselők járulékalapja

A társadalombiztosítási szabályok előírják, hogy az egyéni vállalkozók mellett a biztosított társas vállalkozók is a 93.000 Ft minimálbérnél magasabb összeg után, legalább a garantált bérminimum (108.000.- forint) alapulvételével kötelesek járulékfizetésre akkor, ha az általuk végzett főtevékenység legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

Az új előírások szerint, társas vállalkozónak minősül többek között az ügyvezetői feladatokat megbízási jogviszonyban ellátó személy (például a Kft. ügyvezetője) is, aki tagként a társaság tevékenységében személyesen nem közreműködik. Ebben az esetben nem valósul meg a társaság főtevékenységében középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő közreműködés, így járulékalapként is csak legalább a minimálbért lehet figyelembe venni.
Amennyiben a társas vállalkozónak minősülő vezető tisztségviselő a minimálbérnél, illetve a garantált bérminimumnál magasabb összegű juttatásban részesül, akkor ezt az összeget kell a járulékfizetési kötelezettség meghatározásánál alapul venni.

A társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettségével kapcsolatban bővebben tájékozódhat telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül, valamint a www.nav.gov.hu honlapon.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…