2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Együttműködési megállapodás az ÉMÁSZ és NAV ÉMRVPF között

Az évről évre több százmillió forintos kárt okozó vezeték és olajlopások visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság (NAV ÉMRVPF).
Az elmúlt két évben mintegy 200 esetben, közel 300 millió Ft kárt okoztak a színesfém tolvajok az áramszolgáltatóknak.
Több okból is fontos az erre szakosodott bűnbandák felszámolása, hiszen a lopások súlyos következményekkel járhatnak a fogyasztókra, a szolgáltatóra és az elkövetőre nézve is:
•    Ellopott, megrongált berendezések pótlása. Ez nemcsak anyagi kárt jelent, de az elhúzódó javítási munkák miatt sok kellemetlenséggel is jár. Pl.: a több tonna súlyú vezetékek – ha azt valahol megbontják – elrántják az egész hálózatot és a közútra dőlhetnek.
•    Környezetszennyezés lehetősége a transzformátor olaj talajba jutása során. Az ehhez kapcsolódó kármentesítés – hiszen a szennyezett talajt meg kell tisztítani és helyére újat kell szállíttatni – sokszor többe kerül, mint a megrongált berendezés pótlása.
•    Az áramszünet okozta kellemetlenség, esetleges fogyasztói károk. Több tízezer fogyasztó maradhat áram nélkül üzemzavar esetén, ha a tartalék vezetékszakaszt ellopják és ennek hiányában nem lehetett átkapcsolni a fogyasztókat más körzetre.
•    Sok esetben a felelőtlen tolvajok saját testi épségüket veszélyeztetve próbálnak meg egy-egy hálózati elemet eltulajdonítani. Sajnos volt már rá példa, hogy a lopási kísérlet halállal végződött. A megrongált elektromos berendezések azonban akár a kíváncsi gyerekekre is veszélyesek lehetnek, gondoljunk csak az ellopott kandeláber ajtókra.

A két fél között most aláírt együttműködési megállapodás célja, hogy a fennálló törvények és jogszabályok, valamint a 2010. január 1-jén életbe lépett 2009. évi LXI. törvényben foglaltak figyelembe vételével kölcsönösen segítsék egymás tevékenységét. Közösen lépjenek fel a közrend, a közbiztonság megszilárdítása, a vagyonbiztonság, vagyonvédelem eredményességének javítása, a szerződő felek összehangolt tevékenységének és egymás munkájának kölcsönös segítése érdekében.

Az elkövetők kifinomult módszerei sokszor nem is okoznak azonnal áramkimaradást, és a néhány tízezer forintos nyereség reményében több milliós kárt okoznak egy-egy alkalommal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…