2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Együtt a szórványmagyarságért

Hargita megye szakmai delegációja érkezett Borsod-Abaúj-Zemplén Megyébe. A témában rendezett sajtótájékoztatón Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén, mint partnermegye fog segíteni Hargita megye szórványmagyarság megtartását elősegítő programjának megvalósításában.

A két megye együttműködése még 1997-ben kezdődött, a jövőben viszont határozott, konkrét, módszeres fejlesztési program mentén dolgoznak együtt.

Dr. Mengyi Roland emlékeztetett, hogy Magyarország új Alaptörvénye, valamint az állampolgársági törvény kapcsán megnő az anyaország felelőssége a határon túli magyarokkal szemben. Példaként említette a könnyített honosítási eljárásban való segítségnyújtást.

Elmondta azt is: fontos, hogy a gyermekek, diákok minél többször látogassanak el a határon túli régiókba, és onnan is érkezzenek diákok. Ennek szervezésében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat tevékenyen vesz részt.

Kiemelte még, hogy az Európai Régiók Gyűlése (AREV) keretén belül nagyobb hangsúlyt kell helyezni a székelyföldi megyék együttes fellépésére. Mint mondta: fontos a közös felelősségvállalás a szórványvidék lakóiért.

A szakmai tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón részt vett Becze István, Hargita Megye Tanácsának tanácsosa, aki emlékeztetett: szórványban minden magyar szóért, magyar iskoláért meg kell küzdeni, ezért roppant fontos a partnermegyék segítsége a szórványmagyarság megtartásának érdekében. Ez a támogatás kiterjed a nyelv, a kultúra, a vallás területeire, valamint arra, hogy az önkormányzatokban megfelelő módon tudják képviseltetni magukat.

Zonda Erika, az „Összetartozunk” közösségépítő program felelőse arról tájékoztatott, hogy 1992 és 2002 között Temes megyében tízezerrel csökkent a magyar ajkú közösség lélekszáma. Ekkor döntöttek arról, hogy minden lehetséges eszközzel támogatják a szórványmagyarság megmaradását.  

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek