2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Az önkormányzatiságot ünnepelték Arnóton

A demokratikus önkormányzatiság 25 évét ünnepelték Arnóton. Köszöntőt mondott Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

Közös fotón a korábbi és jelenlegi képviselők, vezetők
Dr. Üveges István polgármester nyitotta meg a rendkívüli, ünnepi közgyűlést és az alkalmat megragadva köszöntötte a résztvevőket, valamint a vendégeket, köztük Arnót elmúlt 25 évének képviselőit, vezetőit. Megemlékezett a negyedszázad alatt elhunyt hét képviselőről. Szólt az elmúlt 25 évről és a község közel 800 éves múltjáról. „S rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés”- foglalta össze József Attila szavaival a feladatukat. Az önkormányzat által elért főbb eredmények felsorolását követően összegzésként kiemelte, hogy a 2500 lakosú település kertvárosi körülményeket biztosít az itt élőknek.


A tervek szerint 2040-ben nyitják ki az utódok az urnát

A beszédet követően különböző emléktárgyakat helyeztek el egy időkapszulában a jövő számára. Török Dezső egy angol nyelvű megyei prospektust és a Kulcs Magazin legfrissebb számát tette bele. A doboz lezárását követően az időkapszulát ünnepélyesen elhelyezték a művelődési ház előtt. Ezt követően újra bent folytatódott a rendezvény.

Török Dezső köszöntőjében történelmi távlatba helyezte az elmúlt 25 évet,  Emlékeztetett rá, hogy a demokrácia megtestesítője volt a népszuverenitás alapján megválasztott kormány és önkormányzatok. Ezt követően tartalommal kellett megtölteni a 10 millió állampolgár, benne az arnótiak által biztosított kereteket.”Arnóton végig járva megállapíthatjuk, hogy az elmúlt negyed évszázadban jól sáfárkodtak a lehetőségekkel. Sikerült értéket teremteniük”- vont mérleget az elnök, aki konkrét példákat is említett, mint az árvízvédelmi gát, vagy a szociális bérlakások építését. Az elért eredmények reményt adnak a sikeres folytatásra – zárta beszédét Török Dezső.

Kolenkó Gábor, aki 20 éven át volt Arnót polgármestere személyes emlékekkel, tapasztalatokkal tűzdelt beszédében ugyancsak megerősítette, hogy stabil alapokkal rendelkezik Arnót. Miskolc árnyékából kilépve kertvárossá vált a település. Hangsúlyozta, hogy a továbbfejlődéshez igénybe kell venni a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklusban elérhető pályázati forrásokat, mert a későbbiekben önerőből kell majd boldogulni.

Dr. Pap Gábor, a Miskolci Egyetem adjunktusa jogelméleti előadást tartott az önkormányzatiságról. Leszögezte, hogy alkotmányos jog, hogy a helyi ügyekről helyben döntsenek. Mivel népszavazásokat ritkán tartanak, ezért a választott képviselőtestület gyakorolja a közhatalmat. Az alkotmányos keretek közt hozott határozatokat kvázi helyi törvényeknek kell tekinteni, amelyek mindenkire kötelezőek. Bemutatta az államigazgatás és az önkormányzatiság kapcsolatát is.

A beszédeket követően terített asztal mellett folytatódott az ünnep.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek