2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
Az MSZP javaslatát meg sem hallgatta az ellenzék

Az MSZP javaslatát meg sem hallgatta az ellenzék

Az MSZP javaslatát meg sem hallgatta az ellenzékA baloldal hiába mutatkozott kompromisszumkésznek, a jobboldal „nem kér többet a színjátékból”, így nem sikerült a november 20-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen sem felállítani azt az eseti bizottságot, amely a Benedek Mihály polgármester által megkötött megbízásokat, szerződéseket és az ezzel kapcsolatos kifizetéseket kivizsgálná. Legközelebb november 24-én, kedden délelőtt 9 órakor ülésezik Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Ezen a napon délután 1 órától közmeghallgatást is tartanak. Ezúttal az érdeklődők voltak jóval többen, mint a képviselők Ezúttal az érdeklődők voltak jóval többen, mint a képviselők

 

A tanácskozáson mindössze Fazekas Zoltán frakcióvezető ült le a helyére, a többi Fideszes politikus nem jelent meg, illetve a nézők között foglalt helyet. Az ellenzék már a hét közepén is hangsúlyozta, hogy nem kíván tovább foglalkozni az eseti bizottság felállításával. Ezt Fazekas Zoltán napirend előtti felszólalásában az ülésen is megerősítette. Mint mondta, a Polgári Összefogás Ózdért Képviselőcsoport a Benedek Mihály polgármester körül kialakult botrányos ügyek és a képviselő-testület morális válsághelyzetének megoldására rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, és megtette a javaslatát a parlamenti demokráciában szokásos, ellenzéki többségű, döntésképes vizsgálóbizottság létrehozására. A szocialista többségű, balközép elnevezésű frakció látszategyeztetés után szavazási trükkel megakadályozta ezt meg.

– Újabb tervük azonos létszámaránnyal időhúzó, és döntésképtelen bizottságot eredményező javaslat. E színjáték újabb felvonásában a jobboldali frakció nem vesz részt. Jelezzük azonban, hogy a vizsgálatot egyes ügyekben képviselői jogkörünkben megkezdtük, annak eredményéről a képviselő-testületet és a város közvéleményét folyamatosan tájékoztatjuk – fogalmazott a képviselőcsoport vezetője, majd felállt és távozott.

 

Se 3-3, se 3-2

Kiss Sándor, a Balközép Képviselőcsoport vezetője összefoglalta az elmúlt napok eseményeit. Mint mondta, hiába egyeztek meg november 13-án a részletekben, a feladatokban, több mint kétórás vita után sem született döntés, mivel a baloldali képviselőcsoport a képviselők létszámának arányában szerette volna a bizottság tagjainak számát meghatározni, amit a jobboldal nem fogadott el, ezért Fazekas Zoltán az előterjesztést visszavonta.

November 16-án egyeztetést kezdeményezett Fazekas Zoltánnal, a jobboldali képviselőcsoport vezetőjével, és kompromisszumos megoldást javasolt: 3 fő MSZP-s és 3 fő Fideszes képviselő vegyen részt az eseti bizottság munkájában, és az elnököt a Fidesz jelölheti meg. Az frakcióvezető hangsúlyozta: az elnök szavazata alapján döntéshelyzetben van az eseti bizottság.

Fazekas Zoltán ígérte, hogy egyeztet az elnökséggel és másnap visszajelez, hogy van-e fogadókészség. A válasz: az elnökség nem tudja elfogadni a javaslatot. Kiss Sándor 18-án, szerdán ismét egyeztetett Fazekas Zoltánnal, és elmondta: a pénteki rendkívüli ülésen fogadókész a baloldal az eredeti változat elfogadására. Vagyis 3 fő Fideszes tag, elnökkel és 2 fő MSZP-s tag. Ám ezúttal is azt a választ kapta, hogy nincs fogadókészség a jobboldalon a bizottság felállítására.

– Előterjesztőként kötelességem volt Fazekas Zoltánt, Vitális Istvánt és Riz Gábor leendő elnököt nyilatkoztatni arról, hogy vállalják vagy sem a bizottságban való részvételt, hozzájárulnak-e a nyílt üléshez – mondta az ülés Kiss Sándor. – Mind a három képviselőtől azt a választ kaptam, hogy nem vesznek részt a bizottság munkájában. Ezek után az alpolgármester visszavonta az előterjesztést. Mint mondta, nincs értelme egy olyan bizottságot létrehozni, amiben csak baloldali képviselők vesznek részt. Végül hangsúlyozta: a képviselők nemcsak a listát, a szerződések teljes anyagát is megnézhették volna, hiszen a jogszabály betekintési lehetőséget biztosít számukra.

 

Ülés és közmeghallgatás

Legközelebb november 24-én, kedden délelőtt 9 órakor ülésezik Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Ezen a napon délután 1 órától közmeghallgatást is tartanak. Azok a városlakók, akik fel kívánnak szólalni, fél egytől a tanácskozóterem előterében jelentkezhetnek, ahol meg kell adniuk a nevüket és meg kell jelölniük a közérdekű témát is. Az állampolgárok 10 percben fejhetik ki véleményüket. Amennyiben a képviselő-testület ülése egy órára nem érne véget, megszakítják a munkát és megtartják a közmeghallgatást.

-ozd.hu-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…