2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Új vírus: kéthetente megkétszereződik a halálesetek száma Európában
Új vírus: kéthetente megkétszereződik a halálesetek száma Európában

Új vírus: kéthetente megkétszereződik a halálesetek száma Európában

Új vírus: kéthetente megkétszereződik a halálesetek száma EurópábanKéthetente megkétszereződik Európában az új influenza okozta halálesetek száma október közepe óta – közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC). A stockholmi székhelyű intézet adatai szerint 670 emberéletet követelt a H1N1 vírus azóta, hogy áprilisban megkezdték az esetek regisztrálását. „A halálesetek száma határozott növekedést mutatott az elmúlt hat hétben (…),

a legtöbb beteg Nyugat-Európában halt meg, de Közép- és Kelet-Európából is egyre több végzetes kimenetelű esetről számolnak be” – közölte az ECDC.

A vírus az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) valamennyi országában megjelent.

Az új influenza elleni oltás számos európai országban megkezdődött az elmúlt hetekben. Egy európai szakmai szervezet szerint azonban az oltási kampány több helyen a vakcina-ellenes lobbi ellenállásába ütközik, és félő, hogy az oltással kapcsolatban „szándékos félretájékoztatás” zajlik. Az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Társaságának (ESCMID) elnöke úgy vélte, az ilyesfajta ellenállás a közegészségügyre és emberéletekre is veszélyt jelent. Javier Garau hangsúlyozta közleményében: „senki nem engedheti meg magának, hogy közömbös vagy kétkedő maradjon a H1N1-vakcina ügyében. Tekintetbe kell venni az oltás elmulasztásának súlyos következményeit, (…) és az orvosoknak világossá kell tenni, hogy a vakcina biztonságos és elengedhetetlen a betegségtől való védelemhez”.

Az ESCMID szerint az influenzás fertőzések aránya szokatlanul magas az évszakhoz képest, és az esetek 99 százalékában a H1N1 vírus okozza a megbetegedéseket.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek